Publicat el 02/08/2021

La Festa del Càntir, recuperada l’any 1951, se celebra sempre el dia de Sant Domènec, el 4 d’agost al matí

És en aquest matí que es fan els actes de més tradició, com la renovació del “vot de poble” per part de l’alcaldessa de la vila, la benedicció de les aigües de la font de Sant Domènec, la benedicció i venda del “càntir de l’any” i els jocs de força i enginy a l’entorn de l’aigua i el càntir.

Aquest any el càntir ha estat dissenyat per Oscar Tusquets Blanca, arquitecte per formació, dissenyador per adaptació, pintor per vocació i escriptor per desig de guanyar amics. Oscar Tusquets Blanca és el prototip de l’artista integral.
El càntir d’enguany, anomenat “Elefas”, vol ser, segons ha expressat el dissenyador “un record poètic que generi simpatia. Dissenyar un objecte que té milers d’anys de tradició, i que no sigui una mera reproducció, és atractiu però difícil. Dut per la meva passió figurativa vaig pensar en inspirar-me en un animal. A l’excel·lent Museu d’Argentona vaig veure aus, braus, gossos i peixos; antiquíssims o de Picasso. Ningú havia pensat en un elefant, tot i que, un cop dissenyat, els responsables del Museu m’adverteixen que al magatzem en guarden un”.
Després d’un any complicat en què no es va poder dur a terme la Posta de Càntirs del 2020, Tusquets s’ha proposat amb aquest disseny arrencar els somriures dels qui el vegin. L’elefant, símbol de la bona sort és un animal oriental, que rarament s’ha vist en forma de càntir.
L’artista ha expressat que el procés creatiu ha estat “molt divertit” i que ha gaudit molt de fer aquesta creació de la mà d’artesans.

D’aquest càntir se’n produirà un nombre limitat de 3.000 exemplars, cadascun d’ells numerats i al preu de 23€.
Es pot obtenir al Museu del Càntir en l’horari habitual d’obertura i en cas que es desitgi beneït es podrà adquirir el dia 4 d’agost, a partir de les 11,30 h a la parada de la Posta de Càntirs, al costat de la font de Sant Domènec i també a la parada que hi haurà habilitada davant de la Biblioteca durant els dies de la Festa Major, 4, 5 i 6 d’agost per les tardes de 18 h a 21 h. Durant i després de la Festa Major també es seguirà venent al Museu del Càntir com és habitual.

PROGRAMACIÓ 71 FESTA DEL CÀNTIR
dimecres 4 d’agost

A les 7 h, a la Font de Sant Domènec
Posta de càntirs
Preparació per a la seva benedicció i venda del Càntir de disseny d’Oscar Tusquets Blanca sota la coordinació de Quim Larrea.
Col·labora: Forn de llenya Can Moré

A les 10 h
Obertura del Museu del Càntir

A les 10,30 h, a la Plaça de Vendre (aforament limitat)
Gran Xarbotada: Jocs infantils a l’entorn del càntir. Premis per a tots els participants.
Organitza: Amics del Museu del Càntir – Col·labora: Museu del Càntir – Patrocina: Can Cachi

A les 11.30 h, a la font de sant Domènec
Tradicional benedicció de les aigües de la font i dels càntirs de l’any i renovació del “Vot de poble” a càrrec de l’alcaldessa d’Argentona
Venda de càntirs a la parada del costat de la font

A les 12 h, a la Plaça de Vendre (aforament limitat)
Exhibició Aixecada de càntirs.
Enguany, la situació de pandèmia sanitària no ens permet fer la tradicional aixecada de càntirs, tot i així no ens quedarem sense espectacle. En David Mesa Badiola i en Joan Ferrer Casanova, dos atletes especialitzats en strongman i powerlifting, ens faran una demostració de l’aixecament de càntirs. Podran amb el de 200 kg?
Organitza: Amics del Museu del Càntir –  Col·labora: Museu del Càntir
Patrocinen: Tallers Barfla S.L., Català Assegurances, Piscines Argentona, Enforma Socks, Forma’t centre esportiu, Taller Julián, Mingo excavacions i DJ Ciano

Redacció
Imatge i Font: Museu del Càntir

 

Deixa un comentari