Publicat el 29/04/2019

El Consorci Sanitari del Maresme compta amb un equip de salut mental especialitzat en infantojuvenil que ofereix un servei integral per aquests pacients

una malaltia cada vegada més freqüent entre els joves i la prevalença a Espanya dels TCA és del 4,1% al 6,4% en noies entre 12 i 21 anys

Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) són trastorns mentals caracteritzats per un comportament patològic davant de la ingesta alimentària i una obsessió pel control de pes, una malaltia cada vegada més freqüent entre els joves.
Els més coneguts són l’anorèxia nerviosa i la bulímia nerviosa, però també n’existeixen d’altres, com el trastorn per afartament, l’ortorèxia (l’obsessió pel menjar sa), i la vigorèxia (l’obsessió per l’exercici físic). Són malalties que provoquen conseqüències negatives tant per la salut física com mental de la persona.
Dels 66 menors que van ser tractats d’algun TCA (principalment anorèxia i bulímia) al Consorci durant el 2018, un total de 15 van assistir a l’Hospital de Dia i 19 pacients va necessitar hospitalització.

5 grans mites.
Existeixen moltes creences errònies relacionades amb els trastorns de la conducta alimentaria:

  • És un problema de noies: FALS, el nombre de nois amb TCA és menor però va en augment
  • Només li passa als adolescents: FALS, El 15% dels casos són persones majors de 18 anys
  • Són persones primes: FALS, trastorns com la bulímia afecten persones amb pes normal o sobrepès
  • No tenen cura: FALS, amb el tractament correcte, el 70% dels pacients es recupera
  • No són malalties greus: FALS, poden provocar complicacions cardiovasculars, endocrines, gastrointestinals, infertilitat…

Factors de rics.
Existeixen factors biològics, socioculturals i psicològics que predisposen a algunes persones a patir aquests trastorns:

  • Factors predisposants: edat, sexe, ambient familiar, caràcter perfeccionista i introvertit…
  • Factors precipitants: no acceptació dels canvis físics de l’adolescència, falta d’autoestima…
  • Factors estressants: mort d’un familiar, separació dels pares, canvi d’escola…

Senyals d’alerta.
Són aquelles conductes d’una persona que ens poden fer sospitar que existeix un problema:

  • Dietes molt restrictives Pèrdua de pes injustificada Sentiment de culpa per haver menjat Pràctica del vòmit autoinduït – Insatisfacció amb el físic – Alteració del rendiment acadèmic o laboral Cansament, irritabilitat i falta de son Comportaments manipulatius i aparició de mentides.

Es tracta d’una malaltia cada vegada més freqüent entre els joves i, actualment, la prevalença a Espanya dels TCA és del 4,1% al 6,4% en noies entre 12 i 21 anys. Cal destacar que el 85% dels diagnòstics es fa entre els 14 i 18 anys.
Consorci Sanitari del Maresme

Deixa un comentari