Publicat el 29/11/2021

La seva incidència va en augment en la població més jove i afecta un terç dels majors dels majors de 45 anys (prop d’1,2 milions de persones a Catalunya)

Aquesta malaltia diverticular està causada per la presència de petites bosses a la paret de l’intestí gros (diverticles), produïdes principalment pel restrenyiment del pacient o una dieta pobra en fibra. Tot i que són irreversibles, sovint no donen cap símptoma, però quan aquestes bosses s’inflamen provoquen diverticulitis.
Durant l’any 2020, 460 visites urgents per diverticulitis aguda es van atendre a l’Hospital de Mataró i només 11 es van complicar i van acabar necessitant cirurgia.
La diverticulitis és una malaltia inflamatòria, no infecciosa, i es pot tractar amb medicaments antiinflamatoris. Només quan es produeix una infecció s’ha de tractar amb antibiòtics i, en els casos més greus, s’ha d’operar per extreure el tros de budell afectat.

Els símptomes de la diverticulitis són:
 – dolor abdominal
 – vòmits
 – febre
 – diarrea o restrenyiment
inflamació de l’abdomen

Malaltia cada cop més prevalent.
La malaltia diverticular és una malaltia molt freqüent en els països industrialitzats, sobretot als Estats Units, Europa i Austràlia.
Fins a dos terços de la població major de 85 anys té diverticles, i la incidència va en augment en la població més jove: afecta un terç dels majors dels majors de 45 anys (prop d’1,2 milions de persones a Catalunya).
Tot i que la majoria d’aquestes persones no desenvoluparan cap símptoma, aproximadament un 25% patiran una diverticulitis al llarg de la seva vida.

Prevenció.
Un bon ritme intestinal ajuda a reduir el risc de patir una diverticulitis. Per això, és important seguir una sèrie de recomanacions molt senzilles:
– dieta rica en fibra (fruites, verdures, llegums, cereals i altres aliments integrals no refinats)
– bona hidratació
– evitar les carns vermelles, sucres refinats i farines mòltes
– fer activitat física diàriament
– no fumar

Estudi innovador.
Els cirurgians del Consorci Sanitari del Maresme, Òscar Estrada i Neus Ruiz-Edo, han participat en un estudi amb 480 pacients de quinze hospitals catalans que demostra que no cal ingressar, i tractar amb antibiòtics els pacients amb diverticulitis aguda sense complicacions.
Aquest estudi DINAMO (DIverticulitis Non-Antibiotic Mild Outpatient), publicat a la revista científica  Annals of Surgery i que conforma la tesi doctoral de la Dra. Ruiz-Edo, és el primer en aquest camp i els seus resultats permetran canviar la pràctica de la malaltia.

Redacció
Font: Consorci Sanitari del Maresme

Deixa un comentari