Publicat el 05/09/2014

Per tercer any consecutiu, el 10 de setembre es durà a terme a la Platja de l’Espigó una recreació dels fets esdevinguts l’any 1705, quan les tropes de l’Aliança de l’Haia desembarcaven a Montgat i, unint-se als austriacistes catalans, acabaven recuperant el domini de les terres catalanes uns mesos més tard.
Es tracta d’un acte summament popular, on el protagonisme recau en les entitats, associacions i, en definitiva, en la participació ciutadana; i que edició rere edició s’està constituint com una gran festa, característica i identificativa del poble de Montgat.
La celebració commemora, doncs, el desembarcament de les tropes de l’Aliança de l’Haia a la platja de Montgat el 22 d’agost de 1705. Les tropes desembarcades, uns 8.000 homes, estaven formades per anglesos, holandesos, austríacs i també catalans, a qui es van unir tropes arribades per terra: prop de 7.000 homes dels Vigatans, una unitat paramilitar catalana organitzada com a miquelets – milícies populars que practicaven la guerra guerrejada.
Així, en l’acte, l’armada de l’Aliança de l’Haia està representada per vaixells d’època que fondegen davant la zona de la Platja de Sant Joan propera a l’espigó que hi ha al sud, zona coneguda popularment com a “Platja de l’Espigó”.
Les tropes que van desembarcar estan representades per nedadors i embarcacions lleugeres, portant torxes enceses a les mans, a les proes o a les bandes.
Les tropes que van arribar per terra estan representades per veïns i veïnes portant torxes a les mans, que s’apropen a la platja de l’espigó pel nord i pel sud.
El guió de la representació que explica els fets fa la fantasia de suposar que hi ha hagut un plec de l’espai-temps i a la platja de Montgat coincideixen les tropes que desembarquen i arriben per terra el 1705 amb un concert de rock el 2014.
Els tècnics del concert, passada la sorpresa inicial, descobreixen el que està succeint i, en un intent d’ajudar als soldats, utilitzen les seves tablets per esbrinar els fets del passat, que són el futur dels desembarcats.
Els hi expliquen el que els passarà: un primer èxit militar, la conquesta del Castell de Montjuïc, que s’evoca amb una projecció o “Mapping” sobre la paret del Turó de Montgat, que fa de fons a la representació. Aquesta primera victòria i la presa de Barcelona, primer, i Madrid, després, acabarà, però, per la dinàmica dels fets, en una derrota final l’11 de setembre del 1714.


Dimecres 10 de setembre
Cronograma
– 17:00h Al Parc de les Moreres:
Fira artesana i tastets.


– 21:00h A la Platja de l’espigó:
Recreació del desembarcament  del 1705.


– 21:30h A la Platja de l’espigó:
Teatralització dels fets històrics  del 1705 i mapping.


– 22:15h A la Platja de l’espigó:
Interpretació de “Els Segadors”.


– 22:30h Al Turó de Montgat:
Parlaments institucionals del  Tricentenari 1714-2014


– 23:00h Al Parc de les Moreres:  Cremat popular.

Festival ENROKA’T A LA SORRA 2104:
– 23:00h De Mortimers.
– 00:05h Orquestra Mitjanit.
– 01:50h Txamblankat.
– 02:45h The Rooftops.


11 de SETEMBRE:
Diada Nacional de Catalunya, Concentració d’entitats, veïns/es i autoritats
a la Plaça de la Vila.
– 10:30h Xocolatada amb melindros.  Ballada simbòlica d’una sardana.
– 11:45h Passejada fins al monument  de l’11 de setembre.
– 12:00h Parlament de les autoritats. Ofrena floral de les entitats i veïns/es.

Deixa un comentari