Publicat el 29/03/2019

Més de 13.000 maresmencs van participar el 2018 en el ‘Programa de detecció precoç de càncer colorectal’

Suposa una participació del 37,29% de la població “convidada” a fer-se la prova, la més alta des que es va iniciar el programa el 2015. Aquest tumor és el més freqüent a Catalunya, amb 6.000 casos nous cada any.

Durant l’any 2018, un total de 35.018 habitants del Maresme –homes i dones d’entre 50 i 69 anys– van rebre la carta per participar en el Programa de detecció precoç de càncer colorectal que promou el Departament de Salut de la Generalitat. El 37,29%, que suposa un total de 13.058 persones, van fer-se la prova, arribant així a la taxa de participació més alta des que es va iniciar el programa en aquesta comarca l’any 2015.
El càncer de còlon i recte pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora les probabilitats de supervivència perquè permet intervenir abans que es desenvolupi el tumor.
És per aquest motiu que es va posar en marxa el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte, per a detectar i diagnosticar els casos al més aviat possible i siguin més fàcils de tractar i hi hagi moltes probabilitats de curació.
74 càncers detectats en la primera ronda. El Programa de detecció precoç de càncer colorectal es va iniciar al Maresme el setembre del 2015 i la primera ronda va finalitzar el setembre del 2017, convidant a tota la població diana de la comarca, unes 66.000 persones. En aquests dos anys, la participació va ser de més de 21.000 maresmencs (34% de la població diana), es van realitzar 1.227 colonoscòpies i es van detectar un total de 74 càncers (el 6% dels participants).

En què consisteix el Programa?
La majoria de vegades, el càncer de còlon i recte es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips). El càncer en la fase més inicial i els pòlips poden sagnar de manera intermitent sense produir cap molèstia i, si es detecta a temps, és fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació.
El Programa de detecció precoç de càncer colorectal s’adreça a homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se una prova senzilla i còmoda a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

Per participar-hi, només cal anar amb la carta a una farmàcia. Allà faciliten tot el necessari per fer la prova. També és a la farmàcia on cal retornar la mostra de femta presa a casa.
Si el resultat és normal, en dos anys s’envia una nova invitació per participar en el programa. Si es detecta alguna anomalia, l’Hospital de Mataró contacta telefònicament amb la persona i programa una colonoscòpia, que es realitza sota sedació.

Incidència a Catalunya. El càncer colorectal és el més freqüent entre la població catalana i el 90% dels casos acostuma a afectar a homes i dones de més de 50 anys. Es diagnostiquen 6.000 casos nous a Catalunya cada any i és la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.600 anuals).

 Consorci Sanitari del Maresme. http://www.csdm.es/

Deixa un comentari