Publicat el 24/07/2019

Més de 400 persones s’han curat d’hepatitis C al Maresme en els últims quatre anys

Gràcies als fàrmacs antivirals que s’utilitzen des del 2015, la taxa de curació arriba al 98% i els nous casos diagnosticats a l’Hospital de Mataró han disminuït molt.
El tractament antiviral contra l’hepatitis C, que es va començar a administrar a l’Hospital de Mataró el maig del 2015, va suposar un abans i un després en l’evolució d’aquesta patologia al Maresme. Fins llavors, es tractava d’una malaltia que es curava amb molta dificultat (taxa de curació del 50%) i el tractament era molt llarg i amb molts efectes secundaris. Amb els nous fàrmacs, la Unitat d’Hepatologia –formada per 3 hepatòlegs– ha tractat a uns 400 pacients, pràcticament tots han estat curats i la majoria donats d’alta. Els nous tractaments són de curta durada, fàcils de prendre i pràcticament sense efectes secundaris.

Menys casos nous. En aquests últims quatre anys també s’ha notat un descens pronunciat dels nous casos d’hepatitis C al Maresme. Així ho confirma Josep M. Castellví, cap de la Unitat d’Aparell Digestiu de l’Hospital de Mataró, que indica que “les visites relacionades amb aquesta patologia han baixat molt, tots els pacients diagnosticats els tenim curats o controlats i els nous casos estan, la majoria de vegades, relacionats amb la població de risc”.  L’objectiu, ara, és identificar aquells pacients que pateixen la malaltia i que estan sense tractar o, fins i tot, aquells que la pateixen i no ho saben perquè no estan diagnosticats.

Infecció viral crònica. L’hepatitis C és una infecció viral de caràcter crònic que no presenta símptomes en la majoria dels casos i que, a llarg termini, és la primera causa de malaltia hepàtica greu, com ara la cirrosi i l’hepatocarcinoma. Tot i l’estabilització en els últims anys de les taxes de mortalitat, aquesta segueix sent quatre vegades superior a la mortalitat del conjunt de la població catalana (40 versus 9,2 per 1.000 habitants).
Repte de l’OMS. El repte marcat per l’Organització Mundial de la Salut és eliminar la infecció per l’hepatitis C l’any 2030, gràcies sobretot a l’aparició de tractaments molt eficaços, de curta durada i molt ben tolerats. En aquest sentit, a Catalunya s’han tractat gairebé 21.000 persones afectades d’hepatitis C des de l’aparició del primer antiviral d’acció directa (març del 2014) i actualment el tractament aconsegueix unes taxes de curació del 94%. De fet, Catalunya té una de les proporcions de tractaments per habitants més alta d’Europa.

Dia Mundial de l’Hepatitis. A escala mundial, uns 300 milions de persones viuen amb hepatitis sense saber-ho. Sense el diagnòstic i el tractament adequat es continuaran perdent moltes vides a causa d’aquesta malaltia.  És per això que el Dia Mundial d’aquest any, que se celebra el 28 de juliol, vol conscienciar d’aquest fet i fer una crida sota el lema “Troba els milions que falten”.
A Espanya es calcula que existeixen, avui dia, unes 22.500 persones amb hepatitis C sense diagnosticar.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona

Deixa un comentari