250 efectius controlaran la seguretat durant el concurs de focs de Blanes | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 17/07/2018

El municipi manté el dispositiu antiterrorista planejat des de 2016 perquè no hi ha “cap amenaça concreta”

Entre 250 i 300 efectius de diferents cossos de seguretat integraran el dispositiu organitzat durant el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que arrenca aquest dissabte al municipi de Blanes (la Selva, del 21 al 26 de juliol).
En total hi col·laboren patrulles de la Policia Local, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil. També hi haurà catorze ambulàncies durant els espectacles. D’altra banda, el dispositiu preveu repetir el desplegament de Mossos d’Esquadra que ja hi havia perquè el nivell d’alerta per atemptat terrorista es manté igual que altres anys. A més, el cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra a Blanes, David Castro, ha assegurat que no hi ha “cap amenaça concreta” per a un nou atemptat i per això, consideren que el desplegament policial ja “era potent” i no han hagut de modificar-lo després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

De cara als sis dies del concurs es fixaran tres perímetres diferents: el primer d’ells es limitarà a la zona de llançament i estarà tancat exclusivament a la companyia que realitza els espectacles, al responsable de Protecció Civil i a la patrulla de la Guàrdia Civil que s’ocupa de revisar que els llançaments pirotècnics compleixin amb la normativa d’angle de sortida i de calibratge màxim permès.
En segon lloc hi haurà un perímetre de seguretat en què es restringirà el trànsit rodat unes hores abans i després de l’inici de l’espectacle pirotècnic i servirà per situar les catorze ambulàncies a la zona marítima. Per últim, hi haurà un tercer perímetre en què s’efectuaran patrulles per garantir la seguretat i també s’instal·laran els controls antiterroristes.

El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, ha garantit que tot el desplegament de seguretat i sanitari suposarà un “reforç” dels efectius que habitualment ja hi ha de servei, ja que es mantindran les patrulles que hi ha al municipi de Policia Local, així com també els serveis sanitaris i el parc de Bombers.

Un dels aspectes que també tindran en compte és la seguretat marítima i aèria, ja que la pirotècnia podria afectar embarcacions properes o alguns dispositius aeris com ales delta. De fet, Pouy ja ha recordat que en edicions anteriors s’han hagut de sancionar persones que s’han acostat excessivament a la zona marítima reservada i ha avisat que a vegades s’han trobat casos de persones que van amb planxes de surf per poder veure els focs artificials de prop, excedint-se del perímetre restringit.
Sobre el dispositiu antiterrorista, els Mossos d’Esquadra preveuen tenir agents de l’Àrea de Regional de Recursos Operatius (ARRO) que patrullaran pel municipi amb arma llarga. A més, també hi haurà agents de paisà en coordinació amb el servei d’informació dels Mossos d’Esquadra i per últim es realitzaran control físics per evitar que els vehicles accedeixin a la zona d’espectadors del concurs de focs artificials.

El cap de l’ABP de Blanes, David Castro, ha destacat que aquest dispositiu que s’aplicarà durant els sis dies del concurs és el mateix que es va dissenyar al 2016 “després de l’atemptat de Niça”, a França. En aquest sentit, van parar especial atenció en l’atac a aquesta població per les similituds que hi ha, ja que es tracta d’un “municipi costaner” amb una multitud de persones que esperaven l’inici d’un castell de focs artificials a vora de la platja. Arran d’aquests fets, Blanes ja va concretar el dispositiu i el mantindrà durant aquest any.
D’altra banda, els cossos de seguretat demanen al públic que arribi a la vila selvatana “amb antelació” per evitar problemes de mobilitat a última hora. També plantegen a la gent que una vegada s’acabin els focs, aprofiti per “gaudir de la festa major” que celebra Blanes i que d’aquesta manera s’evitaran aglomeracions a la sortida, també. Pel que fa a l’aparcament, les recomanacions són d’estacionar els vehicles com més lluny de la zona de platja, millor.

ACN Blanes

 

Deixa un comentari