Publicat el 25/04/2022

Amb motiu del Dia Internacional del Gos Guia (27 d’abril) reclamen a la societat el seu dret d’accés al transport públic juntament amb les persones cegues en igualtat de condicions, sota el lema “En el transport, també en som un”

 

 

 

Un total de 132 gossos guia de l’ONCE acompanyen durant aquests dies a altres 132 persones cegues de Barcelona, ​​aportant-los  plena autonomia i seguretat en els seus desplaçaments en convertir-se en els ulls de qui no pot veure. ‘Al transport, també som un’, lema de la reivindicació que pujarà a cinc milions i mig de cupons de l’ONCE.

Amb motiu del Dia Internacional del Gos Guia (27 d’abril) reclamen a la societat el seu dret d’accés al transport públic juntament amb les persones cegues en igualtat de condicions, sota el lema “En el transport, també en som un”. Les lleis de cada comunitat autònoma reconeixen a les persones usuàries de gos guia l’accés a transports com els autobusos, taxis, VTC, metro, tren, vaixells o avions, un aspecte de vegades desconegut per la societat i que, de vegades, genera problemes a la persona cega a l’hora de poder desplaçar-se amb plena autonomia a la seva vida diària.
Per això, la Fundació ONCE del Gos Guia ha intensificat el contacte amb les principals entitats representatives d’aquests mitjans de transport i demana a la ciutadania que ajudi a conèixer aquest dret que també possibilita l’accés a espais o establiments públics o d’ús públic.
En aquest sentit recorda que els gossos guien la persona cega amb l’arnès que els identifica i permet fer la seva tasca diària, un element fonamental que no s’ha de treure als controls de seguretat d’accés a qualsevol mitjà de transport com l’avió o el tren.

En un entorn cada cop més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada cop més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Els gossos guia estan perfectament ensinistrats i controlats a nivell veterinari, sent un servei gratuït per a aquelles persones afiliades a l’Organització que els sol·licitin i siguin aptes per ser usuàries de gos guia.
“El gos guia és una ajuda inestimable en el desplaçament de les persones cegues que opten per ell com a auxiliar de mobilitat. Usuari cec i gos formen una parella inseparable que fa un llarg camí de vida. Un vincle molt especial uneix a la persona cega amb el seu gos guia, podria dir-se que són una combinació màgica i especial, dos en un”, explica Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.
Amb motiu d’aquesta commemoració, cinc milions i mig de cupons recorreran els carrers i els pobles del nostre país el dia 27 d’abril amb la il·lustració d’una persona usuària de gos guia i el lema de la iniciativa: ‘En el transport, també som un’.
Caminant Junts L’ONCE té com a una de les seves màximes la inclusió de les persones cegues a la societat. L’ocupació, les relacions socials i culturals i l’autonomia personal són els pilars sobre els quals recolza aquesta tasca. Per això va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) fa més de trenta anys, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes.
Ubicades a Boadilla del Monte (Madrid), les seves actuals instal·lacions compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris i usuàries. A la seva trajectòria la Fundació ONCE del Gos Guia ha facilitat prop de 3.500 gossos a les persones cegues o amb baixa visió del nostre país per millorar la seva autonomia, desplaçaments i seguretat, convertint aquests animals en un veí més al costat de la societat. Les races més utilitzades són pagès retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever.

 

Redacció
Imatge i font: Perrosguia.ONCE

Deixa un comentari