Publicat el 06/02/2023

 S’utilitzarà un fusell d’aire comprimit per afavorir la seva destrucció ja que el rusc està inactiu

 

 

 

Divendres al matí personal especialitzat es desplaçarà fins al torrent de la Dona morta, a tocar de la urbanització de Les Pèrgoles, per a eliminar amb un fusell d’aire comprimit, un rusc de vespa velutina que s’ha localitzat en aquesta zona i que està inactiu. És un procés que requereix de precisió i de bona punteria.

La vespa velutina  és una espècie invasora exòtica. Això significa que fa perillar la biodiversitat i els altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. Actualment només es coneix un depredador natural de nius de vespa asiàtica, l’aligot vesper.

Com creen el seu rusc?

Després del període de descans biològic, la reina fundadora del niu, que està sola, inicia la construcció d’un primer niu, l’embrionari. Aquesta reina haurà de romandre sola dins del niu fins que neixi la primera obrera, 48 dies de la primera posta. Quan el niu ja té un nombre considerable d’obreres s’anomena primari i és de dimensions més aviat petites. Quan dins d’aquests nius primaris ja hi ha centenars de vespes, s’acostuma a fer un trasllat. La colònia es desplaça a un espai elevat, normalment a les branques d’un arbre de fulla caduca, on acaben creant els nius secundaris, molt més grans que els primers.

Què he de fer si trobo un niu de vespa asiàtica?

Davant la presència d’individus o rusc cal actuar de la mateixa manera que amb vespes autòctones o abelles. En cas que se’n detectin individus aïllats, cal mirar si hi ha algun niu proper. Si es localitza el rusc, cal trucar l’Ajuntament 93 693 15 15 o bé la Policia Local 93 693 15 00 per activar el servei de recollida i eliminació del niu.

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Premià de Dalt

Deixa un comentari