Publicat el 28/05/2014

Unió de Pagesos demana a Agricultura, en les seves propostes per abordar el problema de la mosca de l’olivera a Catalunya, que prioritzi noves línies d’investigació i recerca per aconseguir sistemes de lluita alternatius al químic contra la plaga. En aquest sentit, el sindicat considera que el Departament ha de tenir en compte la gravetat de les repercussions de la plaga, que afecta unes 35.000 hectàrees d’olivera en les zones endèmiques, així com el fet que després de molts anys d’aplicar la lluita química no s’ha aconseguit avançar de forma significativa. L’efecte d’aquesta plaga és que moltes de les olives picades cauen a terra, el que provoca importants pèrdues als productors.


Unió de Pagesos també demana en les seves propostes que Agricultura estudiï l’efectivitat i el cost d’utilitzar en el tractament aeri contra la mosca productes autoritzats per l’agricultura ecològica. El sindicat considera que s’ha de destinar més pressupost en el tractament d’aquesta plaga endèmica, tant per part de l’administració catalana com del Ministeri, amb l’objectiu de garantir una qualitat òptima per a l’oli produït a l’Estat.


Per a Unió de Pagesos, en la lluita contra la mosca de l’olivera cal que Agricultura respecti l’acord pres amb el sector de fer front al 50% del cost del tractament aeri i reduint proporcionalment l’import de la taxa que paguen els productors segons les hectàrees a les quals se’ls aplica el tractament aeri. A més, el sindicat demana que s’incloguin en el pagament de la taxa 10.000 hectàrees d’olivera del Baix Ebre i el Montsià (zones endèmiques) que es beneficien del tractament aeri i que no estan declarades a la DUN.
Altres propostes que Unió de Pagesos ha fet arribar al Departament són l’establiment d’una taxa d’import baix a tots els productors d’oli d’oliva de Catalunya en concepte de servei de mostreig i observació de les poblacions de mosca a tot el territori, i l’aprovació d’una nova mesura agroambiental per promoure la captura massiva de la mosca, adreçada a les explotacions d’olivera en l’àmbit geogràfic de la Reserva de la Biosfera.


L’última collita d’oliva a Catalunya, molt més curta, s’ha vist molt afectada per la mosca de l’oliva. Les temperatures moderades de finals del 2013 van propiciar la seva presència, així com  la dràstica reducció, en els darrers anys, dels tractaments aeris (en el 2013 només es va efectuar un vol i més restringit). Per tot això, va augmentar la presència de la mosca a la zona endèmica de les Terres de l’Ebre, i d’aquí es va propagar a la resta de Catalunya. En algunes zones de la Catalunya occidental, aquesta mosca va aparèixer l’any passat per primera vegada. El Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i el Priorat són les comarques més afectades per la plaga.

Deixa un comentari