Publicat el 12/11/2015

Síria és el primer país d´origen de les persones refugiades al món. El conflicte sirià ja ha originat més de quatre milions de persones refugiades i sis milions i mig de desplaçades internes. Segons dades d´Amnistia Internacional, almenys 190.000 persones han mort des de l´inici del conflicte i més de 10 milions es troben en necessitat d´ajuda urgent. Les persones refugiades es veuen obligades a emprendre perilloses rutes per arribar a un país europeu que els asseguri una adequada protecció. En els últims 15 anys més de 25.000 persones han perdut la vida en el mar Mediterrani en aquest èxode forçat i desesperat. Fins al moment la resposta donada per la Unió Europea a la crisi dels refugiats ha estat completament insuficient, descoordinada i insolidària.
Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament s’està coordinant els ajuntaments per acordar una estratègia per a donar suport i acollir aquests refugiats. S’han fet diverses reunions i Jornades al voltant d’aquest tema i des de l’Ajuntament de Teià es vol començar a fer camí. L’Ajuntament de Teià va aprovar la Moció de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània en sessió ordinària del Ple del 28 de setembre de 2015.

L’acollida no és ni breu ni limitada en el temps. Planificar la gestió vol dir tenir en compte que alguns dels refugiats no tenen recursos econòmics ni recursos jurídics. S’ha de poder donar resposta a les necessitats logístiques i de serveis dels refugiats per poder-los acollir. En un termini mitjà s’ha d’abordar la qüestió de la integració dels refugiats i ha d’haver-hi un criteri de territorialització que la permeti. S’ha de pensar a planificar bé l’acollida donant-los una vida digna d’acord a les capacitats dels municipis.
Des de l’Ajuntament de Teià i des del Consell Municipal de Cooperació es dóna suport a la creació d´una Xarxa Catalana de Pobles i Ciutats Refugi. S’estan organitzant accions solidàries al municipi de suport als refugiats. Tots els recursos que s’hi destinin des de l’Ajuntament seran recursos addicionals, és a dir, mai en detriment dels serveis a les persones que s’estan oferint.
Teià ha estat poble acollidor i vol seguir sent un poble acollidor de refugiats.

Deixa un comentari

Meslloc
Bosc Màgic dels Tions al Rukimon
Servei de neteja Pere i Angel