Publicat el 11/04/2014

Les processons de Setmana Santa a Mataró es remunten a finals del  s. XVII, tot i que existeix presència en segles anteriors a la ciutat.
La Comissió de Setmana Santa, que aplega a totes les confraries, germandats i Armats de Mataró va obrir una nova etapa d’ aquesta tradició als anys vuitanta
i ha anat conformant un model particular on conviuen en harmonia expressions d’arreu del territori, però amb un objectiu comú de ser un acte d’expressió pública de la fe. El component de respecte, de convivència, de diversitat i la seva trajectòria història ha fet que la Processó General de Divendres Sant – la més important de la ciutat – hagi estat declarada l’any 2013 Patrimoni Cultural. Un patrimoni de tots i totes. Les processons de Setmana Santa a Mataró es remunten a finals del s. XVII, tot i que existeix presència en segles anteriors a la ciutat.
DIJOUS, 17 D’ABRIL – DIJOUS SANT
19.15 h Recollida de Bandera i Desfilada pels carrers de Mataró
.
Lloc: Plaça de Santa Maria.
Itinerari: La Riera núm. 117, c/ Nou, Plaça de Santa Maria. Un cop acabat l’acte, c/ de Santa Maria, Plaça Gran, c/ Santa Maria, c/ de Sant Cristòfol,
Plaça de la Peixateria. c/ de Barcelona, La Riera, El Carreró, Plaça de l’Ajuntament. Organitza: Armats de Mataró.
20.15 h Homenatge a la ciutat.
Lloc: Plaça de l’Ajuntament. Organitza: Armats de Mataró.
Informació: Amb aquest acte els Armats mostren les seves evolucions i desfilades les quals són patrimoni cultural de la ciutat de Mataró.
20.30 h Processó de Dijous Sant.
Lloc: Barri de Cerdanyola.
Itinerari: Parròquia Maria Auxiliadora, Av. de Josep Puig i Cadafalch, c/ Major, c/ Agudes, Plaça Gatassa, c/ Gatassa, Avd. Gatassa, c/ Victoria, c/ Rosselló, P. Illa Cristina, Av. de Josep Puig i Cadafalch i Parròquia Maria Auxiliadora
Organitza: Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. De la Esperanza i Confraria de la Verònica
Informació: Una processó de barri amb accent més andalús amb la participació d’una de les confraries més antigues de la ciutat. Exemple de combinació d’elements tradicionals confrares d’arreu.
21.30 h Processó Nit de Silenci.
Lloc: Plaça de Santa Maria.
Itinerari: Plaça Santa Maria, c/ de Sant Francesc d’Assís, c/ Bonarie, La Riera, Muralla de la Presó, c/ Argentona, La Riera, Nou, Plaça Santa Maria.
Organitza: Armats de Mataró, Confraria
Oració del Senyor a l’Hort, Coronació d’Espines i Venerable Congregació dels Dolors.
Informació: L’essència de les processons catalanes del segle passat es poden gaudir i viure en aquesta processó molt espiritual.


DIVENDRES, 18 D’ABRIL – DIVENDRES SANT
7.30 h Via Crucis Interparroquial
.
Lloc: Plaça de Santa Maria.
Itinerari: Basílica de Santa Maria, c/ de Sant Francesc d’Assís, c/ del Portal de Valldeix, c/ de les Monges, L’Esplanada, Pg. d’Antoni Martí Cabanelles,
Cementiri dels Caputxins.. Organitzen: Confraria del Sant Crist de la Puríssima
Sang.
18 h Recollida del Sant Crist.
Lloc: c/ d’Enric Prat de la Riba.
Itinerari: La Riera núm. 117, Plaça dels Bous, Muralla dels Genovesos, c/ Sant Bru, c/ Cristina i, c/ Enric Part de la Riba. Tornada c/ Cristina, c/ Sant Bru, c/ de Sant Francesc d’Assís, Plaça de Santa Maria.
Organitza: Confraria del Crist de la Bona Mort, amb la col·laboració dels Armats de Mataró.
18 h Sortida en processó de les Caputxines.
Lloc: L’Esplanada
Itinerari: Plaça de l’Esplanada, c/ De les Monges, Camí Fondo, c/ Sant Francesc d’Assís i plaça Santa Maria.
Organitza: Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.
18 h Sortida en processó des de Sant Josep.
Lloc: Carrer Sant Josep, La Riera, c/ Nou, plaça Santa Maria.
Organitza: Confraria la Verònica.
19.30 h Processó General de Mataró. Patrimoni Cultural de la Ciutat.
Itinerari: Plaça de Santa Maria, C. Nou, La Riera, c/ d’Argentona, El Torrent, Plaça de les Tereses, c/ St. Teresa, Plaça de Santa Anna.
Organitza: Comissió de Setmana Santa amb la participació de totes les Confraries, Germandats i Armats de Mataró.
Aquesta processó general compta amb la participació de totes les confraries i germandats de la ciutat de Mataró. Uns moments amb encant especial són el silenci de la sortida de la plaça de Santa Maria, el tram del carrer d’Argentona o la finalització a la plaça de Santa Anna.
Informació: La Processó del Divendres Sant va ser declarada Patrimoni Cultural de la ciutat de Mataró l’any 2013. Es pot observar en aquesta processó des d’elements antic de les processons catalanes del segle XVII fins a nous elements artístics i estils característics d’arreu de la península en perfecta simbiosi units en un acte de catequesi conjunt als carrers.


DISSABTE, 19 D’ABRIL – DISSABTE SANT
18.30 h Processó del Silenci.
Itinerari: Parròquia de Ntra. Sra. de l’Esperança, c/ Molí de Dalt, Pg. dels Molins, Pg. del Desviament, c/ de la Mare de Déu de l’Esperança, c/ de
Nicolau Guanyabens, c/ d’Àvila, Av. del Velòdrom, Rda. Dr. Ferran, Casa Germandat.
Organitza: Hermandad Ntra. Sra. de la Soledad, Confraria Sant Sepulcre.


DIUMENGE, 20 D’ABRIL- DIUMENGE DE RESURRECCIÓ
11.30 h Missa de Resurrecció
.
Lloc: Parròquia Mare de Déu de l’Esperança.
Organitza: Comissió de Setmana Santa.
Al·leluia el fill de Déu ha ressuscitat!

Deixa un comentari