Publicat el 22/02/2018

La nova campanya de l’associació Obertament, inicia el seu itinerari per fer arribar la lluita contra l’estigma de la salut mental a tot Catalunya.

L’àmbit laboral, la família i el grup d’amics són els 3 escenaris principals sobre els quals es posa el focus per començar a combatre l’estigma més quotidià. L’estigma en les relacions personals pot afectar més la recuperació de la persona que passa per un moment delicat de salut mental que el propi trastorn en sí.
En una ciutat petita com Mataró aquest estigma el poden patir les persones en el seu dia a dia pel fet de formar part d’un teixit social familiar i en el que tothom et coneix. “En un lloc petit no et pots amagar. Saben on treballes i si estàs de baixa un temps et veuran pel carrer en horari laboral i rumorejaran sobre per què no ets a la feina. Portar l’etiqueta de tenir problemes mentals en un lloc on tothom es coneix és molt dolorós” El cas de la Isabel no és aïllat. 1 de cada 4 persones patiran un trastorn mental segons l’OMS. I al mateix temps, 8 de cada 10 persones amb trastorn mental afirma haver-se sentit discriminada o amb sentiment de culpabilitat a causa del trastorn.

A Mataró la lluita contra l’estigma desembarc aquest dissabte​ amb dos plafons de gran format que ens qüestionen sobre una realitat alarmant: la incidència de la discriminació per raó de salut mental en les esferes més importants de la vida. L’objectiu és que els vianants, atrets per unes dades que podrà veure des de lluny, s’acostin a participar en una enquesta interactiva i de l’experiència n’obtinguin una mirada més conscient sobre la problemàtica.

Un sofà, que ja havia estat protagonista en anteriors campanyes i que és el leitmotiv que acompanya les accions de carrer, és l’element que novament convida a prendre’s una estona per aturar-se a trencar el tabú i poder parlar obertament sobre un tema que porta anys silenciat.
Les persones que han viscut l’experiència de passar per un episodi destacable d’haver de cuidar la seva salut mental són, en aquest cas, les encarregades de portar les seves històries al carrer per tal de fer caure els prejudicis de les persones que s’acostin a participar.

“Quan no sàpigues de què parlar parla” és la crida perquè per donar suport a una persona que està passant per un problema de salut mental no cal ser-ne un expert, tan sòls cal deixar les pors a un costat i tenir la predisposició d’escoltar, com també d’obrir-se a compartir les preocupacions pròpies.  Edgar Vinyals, president d’Obertament  ho expressa ben clar: “Si modifiquem els prejudicis, això està afavorint els processos de recuperació i els recursos, i aconseguirem que continuem avançant contra l’estigma”.

La campanya, a més de les accions al carrer,  incorpora les noves tecnologies per tal d’arribar als públics més joves. Entrant a www.parlaobertament.org persones de tota edat i condició podran participar al joc interactiu que permetrà posar a  que permetrà posar a prova els propis prejudicis i la forma de reaccionar davant la notícia de que algú del teu entorn pugui estar travessant una experiència delicada en relació a la seva salut mental.

Obertament promou la participació dels qui han passat per una experiència de salut mental en primera persona i ofereix als mitjans de comunicació una extensa xarxa de portaveus. La diversitat de perfils permet als periodistes acorar les seves peces amb històries reals d’apoderament i recuperació, il·lustrant-les amb un anecdotari sensible i lliure d’estigmes. Al mateix temps moltes d’aquestes persones han viscut discriminacions per raó de la seva salut mental i cal que els mitjans de comunicació actuïn com a possibilitadors per a que aquestes veus denunciïn públicament la situació d’injustícia de la que són víctimes.

Acció Participativa Instal·lació Itinerant:

Dissabte 24 de febrer-  De 12:30 a 18h.
Plaça Santa Anna – Mataró

Per què lluitem?
• 1 de cada 4 persones passa o passarà per un trastorn mental al llarg de la vida segons   l’ OMS
• 8 de cada 10 catalans amb trastorn mental s’han sentit discriminats per la sola raó de tenir un diagnòstic. (Estudi L’estigma a Catalunya, 2016)

 

 

 

Deixa un comentari