Publicat el 09/04/2014

 Badalona celebrarà els dies 24, 25, 26 i 27 d’abril la desena edició del Festival romà Magna Celebratio que permetrà als visitants participar de forma activa en la reconstrucció de la vida dels antics ciutadans de Baetulo, la Badalona romana. La regidora de Cultura i Ciutadania, Montserrat Salgado, i el director del Museu de Badalona, Joan Mayné, han presentat la programació d’aquest festival.
Com cada any el públic continuarà trobant les habituals activitats de visites al patrimoni, visites comentades als espais no museïtzats, conferències de divulgació, demostracions i espectacles de reconstrucció històrica, l’espai dedicat als museus i jaciments romans, i les Jornades de Cuina Romana, en què diversos restaurants de la ciutat ofereixen menús amb plats típics de l’època romana.
Cal destacar que per commemorar els deu anys de vida del festival, la Magna Celebratio presenta enguany novetats destacades com ara diversos actes de record a la figura de l’emperador August, coincidint amb el 2.000 aniversari de la seva mort.
El dijous 24 d’abril, a les 20.30 hores, a la sala d’actes del Museu, es donarà a conèixer la cervesa Zythi, produïda expressament a Badalona per a la desena edició de la Magna Celebratio. Aquest tipus de cervesa s’elaborava a Egipte i es consumia a l’Imperi romà, tal i com avui ha explicat en la presentació feta al Museu de Badalona, el seu creador David Moya.
 
Cal destacar també la projecció de les filmacions premiades pel Festival Internacional de Cinema Arqueològic de Bidasoa – FICAB -, que tindran lloc dissabte 26 d’abril, d’11 a 14.30 hores i de 16.30 a 19.30, i diumenge 27, de 10.30 a 12 hores
El dissabte 26 d’abril, a les 20 hores, a la sala d’actes del Museu de Badalona, el catedràtic de Filologia Llatina a la UB, Marc Mayer, recordarà la vida i obra del que fou primer emperador de Roma.
El mateix dissabte, a les 22 hores, a l’Espai Termes i Decumanus del Museu es representarà l’espectacle Les noces d’August i Lívia, un casament d’estat.
El dissabte 26, durant tot el matí, tindrà lloc una altra novetat d’aquest any: la primera trobada d’Instagram #descobreixBaetulo.
Dissabte 26, a les 19 hores i diumenge 27, a les 13 hores,  Entre els espectacles programats cal esmentar Schola Gladiatoria que tindrà lloc a la plaça de Font i Cussó. Es tracta d’una exhibició del funcionament de les escoles de gladiadors.
Diumenge 27 d’abril, a les 12.30 hores, a la sala d’actes del Museu, la llicenciada en filologia grega, Montserrat Tudela, explicarà el paper de la cultura en la política d’August
Altres novetats són la incorporació d’un espai especialitzat en llibres clàssics i la participació en l’Any del Turisme Familiar amb un ampli programa de tallers interactius.
Cal destacar que enguany la Magna Celebratio estrena una nova pàgina web on es pot consultar tota la programació de l’edició actual i trobar informació i imatges d’anteriors edicions:
www.magnacelebratio.cat. En accedir al nou web també es pot visionar el vídeo promocional d’aquesta desena edició.
La regidora de l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Badalona, Montserrat Salgado, ha explicat que “el Festival romà de Badalona és un important esdeveniment cultural consolidat que enguany presentarà diverses novetats dins d’una programació que continua mantenint un alt nivell de qualitat”.La Magna Celebratio ha anat creixent i evolucionant amb l’objectiu d’atraure visitants que descobreixin la riquesa del nostre passat històric”, ha afegit.
Per la seva banda el director del Museu de Badalona, Joan Mayné, ha repassat les 10 edicions del festival i ha recordat que “la Magna Celebratio va néixer amb l’objectiu de donar a conèixer el llegat romà als badalonins i a persones de fora de la ciutat”. Mayné ha afirmat que “Badalona acull la concentració d’oficis d’època romana més gran de tots els festivals que es fan a Europa”.

Deixa un comentari

GERMANS HOMS 10-18-2
Bosc Màgic dels Tions al Rukimon
Meslloc