Publicat el 26/05/2014

La XXXVI edició dels Premis Baldiri Reixac ha suposat per la comarca del Maresme reconeixements en totes les categories d´aquests guardons.
Pel que fa el Premi a les Escoles, dotat amb 3.300 euros, han estat distingits:
* Centre d’Educació Especial Les Aigües 
Mataró
En reconeixement a una escola que sap oferir a cada un dels infants i joves que acull la possibilitat de desplegar totes les seves potencialitats, utilitzant metodologies comunicatives adaptades a les diferents particularitats. Es tracta d’una escola amb un equip de professionals amatents a les necessitats de cadascú i que sap trobar el tipus de relació més adequat per a cada situació. El centre planifica i dissenya una actuació educativa basada en el respecte i la ferma creença que tots els seus alumnes tenen capacitats a desenvolupar. Les sortides, els projectes amb altres centres, la celebració de les festes tradicionals catalanes i fonamentalment un dia a dia ric en estímuls i propostes engrescadores són l’eix vertebrador d’aquest centre.


* Escola Labandària
Sant Andreu de Llavaneres
Perquè, tot i ser una escola de nova creació, ha sabut desenvolupar un projecte cohesionat en què destaca el compromís de millorar els aspectes lingüístics partint del treball sistemàtic de la llengua catalana, una labor que s’inicia al grup de tres anys, que té continuïtat fins a sisè i que és el fil conductor d’altres aprenentatges. El centre basa el seu projecte en la interrelació amb els altres agents educatius, des del ferm convenciment que les famílies són una part fonamental de l’escola i en la consideració de l’infant com a protagonista del seu aprenentatge, en un plantejament que els porta a implementar accions educatives en què els infants assumeixen un paper molt actiu.


El Premi a Mestres i Professors, amb una dotació de 4.000 euros, per a un estudi, recerca, assaig pedagògic o experiència didàctica és per a:


* Català inicial + alfabetització. Una experiència d’alfabetització d’adults en català
Francesc Iglesias i Buscà, del Centre de Formació d’Adults Els Tarongers, de Mataró
Perquè es tracta d´un material ben elaborat i orientat a l´alfabetització d´adults no catalanoparlants. A partir de la pròpia experiència, l´autor es basa en la síntesi de les metodologies global i analítica, ja que considera que és el procediment més apropiat per ensenyar a llegir i a escriure persones adultes. De manera progressiva s´endinsa en la mecànica i la comprensió de la llengua escrita tot introduint temes de conversa útils per a la comunicació diària així com un vocabulari i unes expressions usuals i necessàries per parlar en català. Escau destacar-hi que tot el material està digitalitzat, la qual cosa permet d’introduir-lo fàcilment a la xarxa per tal que pugui ser emprat per altres professionals.


Finalment, pel que fa als Premis als Alumnes, amb una dotació de 700 euros,  distingeixen els treballs següents:
* TV Sinera: Els informatius de 5è
Alumnes de 5è de primària de l’escola Sinera, d’Arenys de Mar
Mestra: Gemma Solsona


* Els receptaris farmacèutics: què en queda avui?
Mar Bosch, alumna de 2n de batxillerat de l’institut Ramon Turró, de Malgrat de Mar
Professora: Ana Becerra


*Superar la leucèmia infantil
Marina Casabella, Paul Lorton i Maria Gutiérrez, alumnes de 4t d’ESO de l’escola Maristes-Valldemia, de Mataró
Professora: Eulàlia Salichs


* Aplicació de Mataró amb realitat augmentada
Aleix Illa Ferrer, alumne de 2n de batxillerat de l’escola Meritxell, de Mataró
Professora: Sònia Rojas


Els premis que atorga la Fundació Lluís Carulla estan destinats a l’estímul i al reconeixement de l’escola catalana i de qualitat.
Els guardons a les escoles i als mestres es lliuraran dimecres dia 28 de maig, al Palau de Pedralbes de Barcelona i els destinats als alumnes el diumenge 1 de juny, a l´Espluga de Francolí.
Els Premis Baldiri Reixac són dotats per la Fundació Lluís Carulla amb les aportacions voluntàries dels receptors del llibre-nadala que l’entitat tramet cada any a persones interessades per la cultura catalana. La dotació total d’aquesta edició és de 100.100 euros i l’àmbit d’actuació són els territoris de parla catalana.


Enguany el jurat dels premis està format per Joan Arjona, Rosa Boixaderas, Josep Maria Calbet, Carles Cigalés, Alba Espot, Josep Maria Farré, Assumpta Fargas, Josep Gonzàlez-Agàpito, Anna Ramis i Maria Vinuesa.

Deixa un comentari