Publicat el 05/03/2014

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat Central
de Delictes Informàtics van detenir el passat 26 de febrer un home de 36 anys,
nacionalitat espanyola i veí de Sant Feliu de Llobregat, com a presumpte autor
d’un delicte contra la propietat intel·lectual.
Les investigacions es van iniciar arran d’una querella presentada l’any 2012 pels gestors d’una empresa dedicada a la creació d’aplicacions informàtiques, que havien detectat l’alteració del codi font d’un dels seus programes i la posterior distribució realitzada amb ànim de lucre. Aquesta eina s’utilitza en les seves successives versions per gestionar el transport de contenidors de mercaderies. Aquesta no era la primera vegada que detectaven còpies il·legals d’aquest programari, ja que tenien acreditat que n’hi havia des de l’any 2006 .
Les indagacions policials van corroborar que algunes empreses feien servir el programa copiat sense tenir coneixement que era il·legal. Els gestors d’aquestes societats van detallar als agents que un home els havia ofert la instal·lació i el manteniment posterior d’un programa de creació pròpia pel transport de contenidors de mercaderies. El preu de venda oscil·lava, segons els casos, entre els 1500 i els 3000 € per a la instal·lació i una quota mensual que vorejava els 25€ al mes per al manteniment, tot i que només una de les societats investigades l’havia contractat.
A principis d’any, els responsables de l’empresa afectada van tenir accés a un albarà, realitzat amb la darrera versió del programa fraudulent, d’una societat que mai havien tingut com a client. La investigació va centrar l’atenció dels policies en un enginyer tècnic industrial que era el gerent d’una empresa amb seu a Barcelona que oferia el programari il·lícit i el posterior manteniment.
Les indagacions policials van concloure que l’home investigat tenia una formació com a enginyer industrial que el capacitava tècnicament per accedir al programari, inutilitzar el sistema anti-còpia i dotar-lo d’una nova aparença que donés versemblança de la seva suposada autoria. Els agents van constatar que el detingut havia emès factures fent ús del seu nom i havia deixat targetes de contacte de la seva empresa per fer el manteniment del programari, a més d’acreditar que el programa il·lícit estava en funcionament en els ordinadors d’almenys quatre empreses.
El passat 26 de febrer el presumpte autor dels fets va ser detingut quan sortia del seu domicili. El detingut va passar a disposició judicial el dia i el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs.

Deixa un comentari