El silenci del traç d’Esther Viñals

La pintura sumi-e és una disciplina nascuda a la Xina i introduïda al Japó per monjos budistes zen a mitjans del segle XIV. Aquesta pràctica pictòrica utilitza els anomenats quatre tresors: el sumi o tinta negra en forma de barra sòlida, el tinter de pedra on amb moviments circulars es refrega la barra juntament amb aigua fins que aquesta arriba a un estat cremós, el paper d’arròs i el pinzell. Aquesta pintura (e) és monocromàtica, però rica en tons gràcies a les aiguades. S’executa a mà alçada, amb el pinzell en posició vertical, generant traços àgils, ferms, segurs, com a expressió natural i espontània de l’emoció del moment. La temàtica tractada acostuma a estar constituïda per motius naturals i paisatges, fruit dels seus orígens taoistes.

La permanència immediata de la tinta en el paper fa que no sigui possible la vacil·lació durant la seva execució o els retocs a posteriori. Això exigeix per part del pintor un peculiar estat previ que comença amb l’elaboració de la tinta. Moment idoni on amb un esperit relaxat, atenent a la respiració i tenint plena consciència de la postura corporal, el pintor inicia el procés creatiu en un estat de meditació, propici per a la plasmació de l’essència d’aquelles idees i emocions que seran expressades en uns traços depurats carregats d’un alt contingut vital, mitjançant la variació del moviment i la modulació de la pressió del pinzell. Procés de simbiosi entre allò contemplat per l’artista i la consciència del silenciós alè vital que desprèn la dansa del pinzell en passar sobre el paper d’arròs.

Esther Viñals Peiró (Barcelona,1958) és una dona curiosa, inquieta i polifacètica, que es va iniciar en l’art de la cal·ligrafia xinesa, veritable escola d’aprenentatge en l´ús del pinzell, l’any 1995. El coneixement dels traços cal·ligràfics, punt de partida de la seva pintura sumi-e, li ha permès desenvolupar una obra pictòrica depurada i elegant amb un enfocament personal i colorista. Partint de les imatges icòniques de la pintura sumi-e, anomenades els quatre cavallers (l´orquídia, el bambú, el crisantem i el pruner xinès en flor), desenvolupa, trencant l’ortodòxia monocromàtica, temes propis carregats d’una forta empremta vital.

Esperem que la present exposició serveixi per gaudir i atansar al públic aquesta pintura no gaire coneguda a casa nostra. Comissari de l’exposició: Sergi Oliva Torres.

Més informació: 93 754 24 00 o vilassardemar.cat

Horari:
-De dimarts a divendres de 17 a 20h
-Dissabtes d’11 a 14h i de 17 a 20h
-Diumenges d’11 a 14h

Informació

Població
Vilassar de Mar
Activitat
Exposició
Data
diumenge, 13-5-18
diumenge, 17-6-18
Adreça
Museu Enric Monjo. CamíRal, 30

Deixa un comentari