Publicat el 27/01/2014

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat de Investigació de la comissaria de Premià de Mar van imputar entre els mesos de Novembre i Gener d’enguany quatre persones com a presumptes autores d’un delicte de simulació de delicte.
Les víctimes simulen, a la majoria de casos, robatoris violents, sobretot de telèfons mòbils d’alta gamma, per posteriorment cobrar de les asseguradores. Normalment no hi ha l’existència de l’il·lícit penal, són casos de persones que han perdut els seus objectes i realitzen denuncies manifestant que han estat víctimes d’estrebades.
La coordinació policial amb les companyies asseguradores així com les incongruències i contradiccions mostrades per les víctimes fan que els agents sospitin d’aquestes denúncies i la investigació posterior permet demostrar la inexistència del fets penals denunciats. En algun cas si que ha existit un il·lícit penal però es tractaria d’un furt al descuit i no pas un robatori amb violència com manifesten a les denúncies interposades.
Els últims casos resolts van tenir lloc les passades setmanes, en un d’ells la denunciant simula un robatori violent d’un telèfon mòbil a Vilassar de Mar però les investigacions posteriors van fer que la pròpia denunciant, una dona de 50 anys de nacionalitat espanyola i veïna d’aquest localitat, manifestés finalment que l’havia perdut al gimnàs.
A l’altre cas va succeir a l’àrea de servei de l’autopista C32 a Teià, on un senyora de 71 anys d’edat de nacionalitat espanyola i veïna de Barcelona, va denunciar que havia estat víctima d’una atracament amb navalla. Posteriorment i, una vegada observades les imatges de la càmera de seguretat de l’àrea de servei es demostra que, tot i que pateix el robatori de la bossa, no hi ha cap mena de violència.
Per una altra banda agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat de Investigació de la comissaria de Cerdanyola han resolt en el mes de gener d’enguany tres casos més de simulacions delictes amb una casuística semblant a les anteriors.
En un dels casos la víctima, un jove de nacionalitat espanyola i veí de Santa Perpetua de la Moguda, va manifestar que mentre sortia de la biblioteca de la UAB i es dirigia al seu vehicle estacionat al pàrquing del davant, va ser abordat per un home que el va intimidar i li va robar una sèrie d’objectes, entre els quals es trobava el seu telèfon mòbil. Es dóna la circumstància que quan va ser citat pels investigadors aquest mateix telèfon mòbil que deia li havien robat, el portava a sobre.
En un altre cas es va denunciar un atracament amb arma de foc i arma blanca en un Locutori de Cerdanyola del Vallès en que el treballador, home de 30 anys de nacionalitat paquistanesa i veí de Sabadell, manifestava que havien entrat tres individus armats, l’havien colpejat i amenaçat per després endur-se la recaptació del establiment; els investigadors va observar diverses contradiccions en el relat del denunciant que els va portar a considerar que es tractava de una denuncia falsa.
A l’últim dels casos un estudiant de la UAB , de nacionalitat espanyola i veí de Castellbisbal, denúncia que el dia 10 de desembre a les 13:50 hores és assaltat per tres homes de característiques similars, quan anava a recollir el seu vehicle a la zona d’aparcament propera al parc de Bombers de la UAB. Les hores i llocs dels fets, la relació de la seva comissió i descripció dels presumptes autors fan dubtar de la veracitat de la denúncia. Quan els agents van citar el denunciant en qualitat d’ imputat per un delicte de simulació i va reconèixer davant de les evidència mostrades per la Unitat d’Investigació de Cerdanyola que s’havia inventat la denúncia.
Tots els casos s’han posat en coneixement dels respectius jutjats d’instrucció i els denunciats hauran de comparèixer quan siguin requerits a tal efecte.
En aquest sentit des del el Cos de Mossos d’Esquadra es vol recordar que presentar denúncies falses o simular un delicte està recollit al Codi Penal i es preveuen penes de multa de 6 a 12 mesos per les persones que les cometen.

Deixa un comentari