Publicat el 05/02/2014

 Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET), conjuntament amb agents de la Unitat de Subsòl i amb personal de la Unitat de Seguretat i Protecció Civil de Metro, han detingut 2 joves, de nacionalitat polonesa i n’han denunciat 7 mes, de nacionalitat espanyola, en el marc d’un dispositiu en l’àmbit dels grafits al suburbà. 
 
Segons les investigacions dutes a terme, els agents especialitzats en la lluita contra aquest fenomen tenien coneixement que grups de joves del centre i del nord d’Europa tenien previst visitar la ciutat de Barcelona per tal de realitzar pintades a la xarxa del suburbà. Donada la ubicació on es realitzen aquests actes vandàlics de trens (interior de túnels, vies de servei i vies mortes de la xarxa soterrada ferroviària) i la manera que tenen d’accedir a les instal·lacions es va sol·licitar la col·laboració de la unitat especialitzada de subsòl del cos de Mossos d’Esquadra.
 
La nit del 30 de gener, es va desplegar un operatiu policial per tal d’enxampar els possibles autors de pintades al suburbà. Primer es va localitzar un grup de grafiters molt nombrós que finalment va descartar fer l’atac a les instal·lacions, marxant del lloc.
Unes hores després, un altre grup format per 9 joves van ser sorpresos quan havien accedit a les instal·lacions del suburbà forçant els accessos que s’havien trobat al seu camí amb eines tipus radials. Els trens ja es trobaven a punt d’iniciar el seu servei motiu pel qual augmentava el risc.
Set d’aquests joves van ser denunciats penalment pels danys que havien causat i dos més, d’origen polonès, van ser detinguts donat que ni anaven documentats ni donaven fiança suficient de presentar-se davant l’autoritat judicial en el moment que fossin requerits. Els danys ocasionats pel trencament dels accessos superen els 2.000 euros.
 
L’actuació policial va permetre que els combois no patissin danys ja que els joves no van poder realitzar grafits, de manera que es va evitar el conseqüent perjudici econòmic que comporta la neteja de les  pintades murals a més del temps que han d’estar retirats del servei públic. En aquest cas, els operadors del transport públic s’estan plantejant el fet d’afegir a les seves denúncies aquests perjudicis, la qual cosa faria que la responsabilitat civil associada al delicte de deslluïment fos més elevada.  El grup de joves grafiters van ser denunciats també per diverses infraccions administratives que poden ascendir a 3000 €.

Deixa un comentari