Publicat el 17/07/2018

La troballa s’ha fet al jaciment conegut com la cova del Rinoceront on l’any 2015 ja es van localitzar restes d’aquesta espècie animal

Investigadors del Grup de Recerca del Quaternari (GRQ-SERP) de la UB han descobert a Castelldefels un esquelet de rinoceront d’uns 160.000 anys d’antiguitat, pertanyent a l’espècie ja extingida Stephanorhinus hundsheimensis, que seria similar als actuals rinoceronts negres africans.
La troballa ha tingut lloc precisament a l’anomenada cova del Rinoceront, un jaciment on el 2015 ja es van localitzar dos esquelets d’aquesta espècie animal. Les restes inclouen les dues extremitats anteriors de l’exemplar, les costelles, part de la columna vertebral i el crani amb les dues mandíbules.
Les restes s’extrauran de la cova aquest estiu i posteriorment els investigadors les estudiaran. L’Ajuntament d’aquest municipi preveu organitzar una exposició en què es pugui veure una part dels esquelets descoberts en les excavacions arqueològiques.

Els investigadors suposen que l’animal va caure de manera accidental al fons de la cova, on va morir en quedar-hi atrapat. Les dents indicarien que era un exemplar jove, d’uns set anys, ja que encara presenta part de la dentició de llet. L’esquelet mostra que estava adaptat a la carrera i que vivia en espais oberts.

La cova del Rinoceront és un jaciment arqueològic que presenta una llarga seqüència cronològica, que comprèn des dels 200.000 fins als 80.000 anys d’antiguitat. A la conca mediterrània són molt escassos els jaciments d’aquest període amb una seqüència estratigràfica tan completa. En el jaciment hi ha una gran quantitat de restes de fauna en un estat de preservació excel·lent.
L’any 2012 s’hi va descobrir un esquelet d’una cria d’elefant, i el 2015, dos esquelets de rinoceronts joves. Pel que sembla, aquesta cova del Garraf va funcionar com una trampa natural per a moltes espècies de fauna, especialment per als animals més joves i inexperimentats que hi queien a dins. En aquest jaciment també s’hi han recuperat diverses restes lítiques.
Actualment la cavitat es troba seccionada verticalment a causa del darrer front d’explotació de la pedrera de ca n’Aymerich, a Castelldefels. L’extracció de pedra calcària ha desfigurat enormement el relleu original i ha destruït la major part de la cova del Rinoceront, així com l’entrada originària. Per aquest motiu, actualment s’accedeix a la cavitat per una bastida que permet desenvolupar els treballs arqueològics.

Les excavacions arqueològiques formen part del projecte ‘Els canvis climàtics durant el Plistocè superior a la costa central catalana i l’impacte en les poblacions neandertals i en humans anatòmicament moderns’, que duu a terme el Grup de Recerca del Quaternari (GRQ-SERP) de la Universitat de Barcelona, encapçalat pels investigadors Joan Daura (Universitat de Barcelona) i Montserrat Sanz (Universitat Complutense de Madrid).
Les excavacions estan finançades per l’Ajuntament de Castelldefels i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat.

ACN Castelldefels
Foto: Investigadors examinen l’esquelet de rinoceront localitzat a Castelldefels. Imatge de 17 de juliol de 2018

Deixa un comentari