Publicat el 13/06/2014

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona van detenir, el passat 4 de juny, 24 persones amb edats compreses entre els 24 i els 58 anys i nacionalitats espanyola, búlgara i marroquina com a presumptes autors dels delictes de tràfic de drogues, robatoris amb violència, robatoris amb força, extorsions, estafes, usurpació de funcions públiques i pertinença a organització criminal.
La investigació es va iniciar a principis del mes de novembre de 2013 quan, agents de l’AIC van localitzar a l’interior d’un pàrquing de Barcelona un vehicle sostret i amb plaques de matrícula falses, en el maleter del qual hi havia dos fardells d’haixix amb un pes de 60 kg.
Robatoris a traficants
A mesura que la investigació anava avançant els agents van constatar que estaven davant d’una organització criminal, perfectament estructurada, que es dedicava al tràfic de substàncies estupefaents. Una de les característiques d’aquesta organització és que, per obtenir l’haixix, assaltaven a narcotraficants del sud de la Península per quedar-se amb la seva droga.
El funcionament de l’organització era molt meticulós: primer de tot feien una laboriosa recerca per tal de localitzar persones vinculades al tràfic de drogues.
Amb la persona seleccionada, feien vigilàncies i seguiments per tal d’esbrinar quan feia viatges al Marroc per transportar l’haixix. Per dur a terme aquests seguiments s’havien assessorat amb un detectiu privat de Barcelona. Un cop tenien la certesa que la persona en qüestió disposava de quantitats importants de droga, els lladres simulaven un operatiu policial amb la única
finalitat de sostreure la droga. Per donar més certesa al seu acte feien servir roba de policia, llums prioritaris de vehicles policials així com credencials falses. En l’execució del robatori arribaven a participar unes 14 persones i feien servir
vehicles de gamma alta i furgonetes prèviament sostretes. Un cop amb la mercaderia robada, la venien a altres traficants i obtenien un benefici net d’uns 1.000 euros per cada kg d’haixix.
Estructura de la organització criminal
El grup estava fortament jerarquitzat, sota les ordres d’una persona amb negocis en la compravenda de vehicles. També disposava d’una notòria importància dins del grup una segona persona que tenia molta experiència tant en els robatoris de vehicles d’alta gamma com en els encastaments en establiments comercials.
Precisament aquestes tipologies delictives són les que realitzaven mentre esperaven els moviments dels seus objectius abans no baixessin al sud de la península a per la droga.
Un altre dels delictes en els quals estaven especialitzats estava relacionat amb la importació de vehicles d’Alemanya. Primer de tot aparaulaven amb clients de Catalunya la venda de vehicles, amb importants descomptes. Llavors, un cop arribaven els vehicles, els hi baixaven notablement el quilometratge del comptaquilòmetres i, a més a més, utilitzaven un mètode de matriculació a través d’un testaferro per tal d’estalviar-se el pagament de l’IVA a l’Hisenda Pública.
contra els establiments comercials, a banda de participar en extorsions per encàrrec.
Explotació de la investigació
El mes de maig, una col·laboració amb l’equip EDOA de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Cadis va permetre la intervenció de més de 1.230 kg d’haixix. La banda investigada s’havia allotjat a Alacant i Cadis esperant el carregament que finalment es va intervenir.
El passat 4 de juny es va planificar un operatiu policial per desmantellar tota la organització criminal. Amb la participació de més de 170 efectius dels Mossos d’Esquadra es van fer un total de 23 entrades i escorcolls a les localitats de Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Gavà i Tarragona. En el gruix de la operació els agents van intervenir 1.565 kg d’haixix, 26 vehicles, armes, roba policial, llums prioritaris de vehicles policials, 54.000 euros, així com una gran quantitat d’objectes sostrets procedents dels robatoris en establiments comercials.
Fins a dia d’avui s’han detingut un total de 24 persones, entre les quals es troben els caps i principals membres de l’organització. D’aquests, 15 han ingressat a presó.
Tot i donar l’organització per desmantellada, no es descarta que es puguin fer noves detencions.
La investigació ha estat tutelada per la Magistrada titular del jutjat d’instrucció núm 18 de Barcelona amb la coordinació de la Fiscalia de Crim Organitzat de Barcelona.

Deixa un comentari