Publicat el 26/02/2014

La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra del Grup de Multireincidents de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona ha detingut 16 persones com a presumptes autores d’un delicte d’estafa i un delicte de pertinença a organització criminal.
La investigació es va iniciar a l’agost de l’any passat quan els investigadors van constatar un important increment de vendes de joies falses, principalment a la ciutat de Barcelona, i es va corroborar que els venedors habituals de joies fraudulentes eren persones sense una activitat criminal prèvia i que no tenien antecedents policials. Aquest fet va fer pensar als investigadors que els venedors podrien estar realitzant les vendes per encàrrec de terceres persones a canvi d’un percentatge. En el decurs de la investigació s’ha pogut demostrar que aquest percentatge era d’un 10% del valor total obtingut sobre la venda.


L’estructura de l’organització
L’organització tenia tres nivells d’organització: un nucli dirigent, integrat per quatre italians que falsificaven les joies en una regió italiana de gran tradició joiera i les portaven posteriorment a Barcelona per a la seva comercialització; en un nivell hi havia la figura del captador, integrat per un home de nacionalitat peruana que s’encarregava de seleccionar els venedors; en l’últim escalafó, es situaven els venedors.
Els dirigents de la banda eren quatre persones de nacionalitat Italiana d’origen napolità amb nombrosos antecedents internacionals per diversos delictes. El cap principal de la banda, un napolità de 55 anys que ha ingressat a presó, té antecedents per tràfic de drogues i diversos delictes de caràcter violent relacionats amb atracaments i extorsions, perpetrats tant a Itàlia com a França i tenia antecedents de pertinença a la màfia napolitana. A aquest cap l’acompanyaven en les funcions de direcció un altre dels caps, un home de 48 anys i els seus dos fills, de 34 i 35 anys, també napolitans. Tots ells residien entre Gavà i Castelldefels.
L’organització tenia una manera de procedir perfectament definida: els quatre dirigents es desplaçaven a Catalunya des de Nàpols, amb les joies que havien falsificat a Itàlia i s’instal·laven en hotels, pisos o apartaments de lloguer durant períodes curts de temps i canviaven de vehicle amb freqüència amb la finalitat d’evitar les eventuals deteccions policials. Els caps de la banda tenien un home de confiança de nacionalitat peruana, resident a Castelldefels, al qual anomenaven captador. El seu rol era seleccionar persones que comercialitzessin les joies falses ens establiments de compra-venda d’or i joieries, a més de signar conforme s’havia realitzat la transacció. Aquestes persones també eren captades pels dos italians més joves de l’organització en locals d’oci de Castelldefels.
Als venedors, amb edats compreses entre els 19 i els 25 anys, se’ls convencia per fer aquesta funció amb la possibilitat de guanyar diners fàcils. Finalment, accedien a prestar la sevapresència i la seva identitat documental per realitzar les vendes fraudulentes.
La majoria dels venedors eren residents a Castelldefels, Gavà i Barcelona i es reunien amb els italians en punts concrets des d’on es desplaçaven en un vehicle de lloguer arreu del país. L’objectiu era la detecció establiments de compra-venda d’or i realitzar les vendes de les joies. En ocasions, fins i tot sortien diversos vehicles i venedors simultàniament. Malgrat abastar el conjunt del territori, centraven la seva activitat delictiva a la ciutat de Barcelona, donada la gran quantitat de joieries existents.
Les joies d’or fraudulentes estaven fabricades de manera que superaven les proves de control habituals realitzades pels establiments de compra-venda d’or.
D’aquesta manera, al tractar-se d’una falsificació de gran qualitat, havien aconseguit estafar al personal experimentat que regenta els establiments, tant de compra-venda d’or com el de les joieries clàssiques.
Les joies tenien un xapat d’or de bona qualitat i un interior d’estany o coure, amb inscripcions que simulaven marques i segells de joies d’or de reconegut prestigi en el gremi de joiers. La majoria dels denunciants no s’adonaven de l’estafa fins al moment de la fosa de la joia. Un altre element que creava confusió als compradors és que els segells d’origen eren de localitats italianes de gran tradició joieria on es fabriquen habitualment tot tipus de joies, fet que donava més elements de credibilitat als estafadors.
Fins al moment, els Mossos d’Esquadra han pogut acreditar 87 vendes frauduelentes, 82 a Barcelona ciutat, 2 a Castelldefels, 2 a Blanes i 1 a Vic i han intervingut joies falses abans que les fonguessin: collarets, cadenes, anells i arracades. El nombre total de joieries afectades ascendeix a 36. Amb tot, la investigació continua oberta perquè els agents creuen que hi ha hagut d’altres vendes fraudulentes no denunciades fins al moment.
Tres dels quatre membres de la cúpula criminal napolitana es trobarien a Itàlia a l’espera de ser detinguts, mentre que el quart membre napolità, considerat el cap de l’organització criminal juntament amb el principal captador de venedors, han ingressat a presó. Els 14 venedors han quedat en llibertat amb càrrecs.

Deixa un comentari