Publicat el 24/12/2017

En aquestes properes festes de Nadal i Cap d’Any, el cava ens acompanya en dinars, sopars i brindis, a més de ser un convidat imprescindible en qualsevol celebració; també forma part de suculentes receptes, i les bodegues on s’aposenta s’han convertit en destí dels fanàtics de l’enoturisme.

Tipus de caves
Es poden diferenciar per dos factors: pel temps de criança i pels continguts en sucre. Si agraden caves més secs, millor triar els bruts nature. Si agraden els caves més frescos i aromàtics, millor un cava més jove, sense criança.

Segons el temps de criança

  • Cava: a partir de 9 mesos de criança.
  • Cava reserva: a partir de 15 mesos de criança.
  • Cava gran reserva: a partir de 30 mesos de criança.

Pel contingut de sucre
En funció dels grams de sucre afegits per litre al final del procés d’elaboració, es classifiquen en:

  • Brut nature. Fins a 3 g/l i sense addició de sucre.
  • Brut. Fins a 12 g/l.
  • Extra sec. Entre 12 i 17 g/l.
  • Sec. Entre 17 i 32 g/l.
  • Semisec. Entre 32 i 50 g/l.
  • Dolç. Més de 50 g/l.

A l’hora de les postres
Els caves dolços han revifat i ja no són aquells en què els cavistes tapaven la mala qualitat amb sucre; ara ja els fan d’entrada dolços, des del licor d’expedició. És l’aposta per a les postres més típiques d’aquestes festes, des dels torrons, les coques o els tortells de crema al cabell d’àngel o el panettone.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari