Publicat el 06/07/2017

Un grup de científics de l’Institut Weizman, a Israel, acaba de publicar els resultats de la seva investigació sobre quin tipus de pa és més saludable per a les persones. La conclusió del seu estudi és que no hi ha diferències clíniques significatives entre consumir un o l’altre.

Tot i que ja existeixen nombrosos treballs sobre quina d’aquestes varietats és més sana, aquest és el primer que investiga quin d’ells és més beneficiós en funció dels seus efectes sobre el microbioma, és a dir, sobre el conjunt de microbis que viuen a l’intestí dels éssers humans.

Per realitzar l’estudi, els investigadors van dividir els participants en dos grups: un d’ells va augmentar el consum de pa blanc durant una setmana —aproximadament el 25 % de les seves calories—, mentre que l’altre va fer el mateix amb productes de blat integral. Després d’un període de dues setmanes sense pa, van repetir el procés invertint les seves dietes.

Abans de la investigació i durant el temps que va durar, els científics van mesurar diversos paràmetres bioquímics, com els nivells de glucosa, minerals, colesterol, enzims renals i hepàtiques i diversos marcadors d’inflamació i dany en els teixits. A més, van analitzar la composició dels microbiomes dels participants.

Els resultats de l’estudi, publicat a la revista Cell Metabolism, van ser que cap dels criteris valorats permet assegurar que hi hagi un pa més saludable que l’altre. Tampoc no van detectar variacions en el seu microbioma, la qual cosa vol dir que el pa no millora ni empitjora la flora intestinal.

Tal com assegura Eran Segal, un dels investigadors principals de la investigació, «en contra de les nostres expectatives, no hi va haver diferències clínicament significatives en els efectes d’aquests dos tipus de pa en qualsevol dels paràmetres que vam mesurar».

A banda d’això, els científics van descobrir que la meitat dels participants responien millor, des del punt de vista dels nivells de glucosa, al pa blanc, i l’altra meitat al de blat sencer. Això els va demostrar que cada persona reacciona d’una manera diferent i que els valors nutricionals no s’apliquen per igual, com es fa habitualment. Segons Eran Elinay, un altre dels principals investigadors de l’estudi, «els resultats apunten cap a un nou paradigma: diferents persones reaccionen de manera diferent en ingerir els mateixos aliments», i afegeix que aquest estudi podria permetre «donar consell a les persones sobre quins aliments els seran més apropiats segons el seu microbioma».

Gràcies a aquest descobriment, l’equip d’investigació no descarta aprofundir en noves línies d’estudi com, per exemple, incloure la quantitat de cada tipus de pa que cal consumir per sentir-se saciat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari