Publicat el 03/08/2017

Toni Guirao és un activista dins del món de la solidaritat i la cooperació amb el poble sahrauí. Ha desenvolupat diversos projectes de cooperació i ara mateix és vicepresident de l‘ACAPS (Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí), a més de president de l’entitat Wilaia. Ens ho explica en aquesta entrevista.

Què significa el nom de l’entitat?
WILAIA és el nom genèric que reben els Campaments de Refugiats Sahrauís de la Zona de Tindouf. Vam pensar que estaria bé prendre aquesta denominació, ja que els campaments són concebuts pels sahrauís com un espai de sociabilitat, solidaritat i lluita pels seus drets.

Quanta gent participa en les activitats que organitzen?
De moment som una associació petita però molt activa. Aquests dies, amb el desenvolupament del projecte ‘Vacances en Pau’, podem moure entre 40 i 50 persones. Aspirem a fer arribar la solidaritat i la cooperació amb els sahrauís al conjunt de la població desenvolupant activitats a l’aire lliure, però també xerrades, fòrums a partir de documentals i films, mostres de cultura tradicional (prendre el te, balls tradicionals sahrauís…).

En què consisteix la proposta ‘Vacances en pau’?
Forma part de la sensibilització al voltant de la causa dels sahrauís.
És un projecte que porta nens i nenes sahrauís d’entre 8 i 12 anys des dels Campaments de Refugiats de Tindouf a Catalunya i Espanya (essencialment).
L’objectiu és promoure l’intercanvi cultural entre famílies i nens i nenes sahrauís. Aquests, a més, reben assistència sanitària i participen en actes de sensibilització per explicar la causa que defensa el seu poble.

Qui pot acollir o donar suport?
Pot acollir qualsevol família o persona que ho vulgui fer. Les úniques condicions que podem posar és que s’involucrin mínimament en el coneixement de la causa que porta els nens i nenes a les seves cases, i que participin en les activitats que organitza l’associació i que dins el projecte consisteixen, bàsicament, a socialitzar les experiències i donar a conèixer les raons que siguin entre nosaltres.
També hi ha persones que poden col·laborar al marge del projecte, per solidaritat amb el poble sahrauí, i participar en les nostres activitats i en les de la Federació o amb les organitzades per la delegació del Front Polisario a Catalunya.

Quines activitats fan els nens i famílies sahrauís que porten aquí?
Les activitats depenen molt de cada associació, però nosaltres en combinem algunes de diferents.
Les més importants són les trobades entre famílies i nens i nenes, on es poden exposar els dubtes i passar al mateix temps una estona agradable.
D’altres són activitats que es munten amb els ajuntaments que hi hagin col·laborat (recepcions, berenars…), per tal d’agrair-los les seves aportacions.
Ens preocupa la col·laboració amb altres entitats, i aquest any hem col·laborat amb els Capgrossos de Mataró o l’Escola de Vela de Mataró en tallers conjunts. Aquesta és una bona via per socialitzar-nos i donar-nos a conèixer, a més de gaudir d’activitats i d’intercanvis culturals interessants.

Mantenen contacte amb els nens i famílies un cop ja han marxat i tornat a casa?
De forma controlada (als nens i nenes sahrauís també els encanta el mòbil) poden mantenir alguna conversa telefònica amb les famílies.
Normalment són nens i nenes que venen de famílies molt estructurades i amb un contacte molt important amb la mare, sobretot.
Algun cop cal superar les dificultats de les comunicacions amb una zona tan remota com allà on es troben els Campaments de Tindouf, i això dificulta les relacions amb les famílies d’aquí.

D’altra banda, quines diferències noten els nens entre la seva vida al Sàhara i el que descobreixen aquí? Com ho manifesten?
Les diferències són bàsicament culturals i materials. Ells venen d’un lloc caracteritzat per mancances de tot tipus: alimentació, sanitàries, educatives.
Arriben aquí i és troben amb un món on moltes d’aquestes necessitats estan molt cobertes. A més hi ha temes com l’aigua (que allà és molt escassa).
Les famílies d’aquí intenten integrar aquests nens i nenes al seu dia, i alhora han de tenir presents temes com l’alimentació o costums que poden ser completament diferents.
L’aspecte clau del projecte és que els nens les i nenes volen tornar a casa seva, ja que venen de famílies molt estructurades i amb ganes d’explicar les seves experiències entre nosaltres.

Els membres de l’entitat coneixen o visiten el Sàhara?
Un dels aspectes importants és que amb el temps es poden visitar els Campaments de Refugiats. Visitar les famílies dels seus infants i veure la situació en què viuen. Són viatges oberts a qui vulgui participar-hi.

Quins projectes de futur tenen com a entitat?
Volem incidir en la difusió de la causa sahrauí, explicar la repressió que pateixen els activistes sahrauís als Territoris Ocupats del Sàhara Occidental.
Volem explicar la greu situació en la qual viuen els refugiats dels Campaments de Tindouf.
Per altra banda, prenem part en els projectes de la Federació ACAPS: desenvolupar una cultura de la pau entre els joves sahrauís; creació de llocs de sociabilitat per a les dones sahrauís i el desenvolupament de microcrèdits; desenvolupar petites granges d’ovelles per dotar de recursos a famílies que tenen en el seu si víctimes de la guerra i de les mines antipersones; continuar treballant per desenvolupar el projecte ‘Vacances en Pau’.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari