Publicat el 30/03/2018

La Setmana Santa no té una data fixa com la resta de festivitats cristianes. Igual que el carnaval i la quaresma, la Setmana Santa no cau en una data fixa, sinó que es determina d’acord amb el calendari lunar.
La Setmana de Passió o Pasqua se celebra el diumenge següent a la primera lluna plena de l’equinocci de primavera, i oscil·la entre el 22 de març i el 25 d’abril. Enguany comença el diumenge 25 de març (Diumenge de Rams) i acaba l’1 d’abril (Diumenge de Pasqua).
Les diades commemoren els últims moments de la vida de Jesús: el Diumenge de Rams és el dia que se celebra l’entrada de Jesús a Jerusalem, el Dijous Sant és la data de l’Últim Sopar, el Divendres Sant recorda la crucifixió, el Dissabte Sant és dia de dol i, finalment, el Diumenge de Pasqua se celebra la
resurrecció.
Són un seguit de festivitats centrades en els rituals litúrgics, si bé també es fan trobades familiars amb grans àpats, i en són característics alguns presents, com ara la palma o la mona.
A Catalunya, el Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa, i com a comiat de les festes, famílies i amics es reuneixen per dinar i menjar les mones de xocolata que, com mana la tradició, el padrí o padrina regala al seu fillol/a.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari