Publicat el 23/03/2018

La majoria de tractaments per al sobrepès i l’obesitat es basen en el balanç nutricional, és a dir, en el consum i la despesa energètica. N’hi ha molt pocs que es fixin en la conducta alimentària i, encara menys, en el perfil psicològic del pacient. Tanmateix, per a molts psicòlegs aquestes malalties són símptoma d’una manca emocional, dificultats afectives i una protecció contra el món exterior.

Les persones amb sobrepès o obesitat solen tenir problemes emocionals, cognitius o, fins i tot, psicològics, que defineixen el seu patró d’alimentació. Sota aquest aspecte emocional es troben circumstàncies lligades a la depressió, al trauma, a l’addicció al menjar, al descontrol dels impulsos i a la desorganització en la forma de vida, entre moltes d’altres.

En el cas de l’addicció al menjar, aliments com els hidrats de carboni i els sucres poden provocar una activació de la dopamina, l’hormona que regula el plaer, creant una necessitat de menjar per activar aquest mecanisme de recompensa.

Per tant, més que en el balanç energètic cal fixar-se en aquells aspectes relacionats amb la conducta i les emocions de les persones amb sobrepès, i avaluar els seus aspectes emocionals per tal de comprendre la seva situació i aconseguir resultats.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari