Publicat el 29/05/2018

La periodòncia és l’especialitat que permet diagnosticar i prevenir malalties de les genives.

El terme periodòncia engloba tot el que està relacionat amb el tractament de les malalties periodontals, és a dir, aquelles que es produeixen per l’acumulació de placa bacteriana i tosca al coll de les dents, la línia de la geniva (gingivitis) i per sota d’aquesta última (periodontitis).

La gingivitis és una malaltia inflamatòria causada per una higiene oral inadequada, és a dir, pels bacteris de la placa dentobacteriana (una pel·lícula enganxosa i incolora) que en cas de no ser eliminada durant el raspallat diari comença a acumular-se en la superfície dental.

Aquesta malaltia és silenciosa i no causa dolor. S’identifica quan el color de la geniva canvia a un vermell intens, s’inflama i es presenta sagnat durant el raspallat.

Com apareix la periodontitis? Quan no es tracta una gingivitis, apareix la periodontitis, inflamació greu en les genives que provoca mal alè i una infecció que arriba fins als lligaments i l’os.
La periodòncia és una especialitat summament important, i la base de l’odontologia. Si hi ha una inflamació a les genives, es pot arribar a produir una pèrdua dels teixits de suport de la dent i, amb el temps, una pèrdua de les dents. Per aquesta raó, la prevenció és fonamental.

Un tractament i un manteniment adequats poden impedir la progressió de la periodontitis. Cal tenir en compte:

Higiene. En el cas de la gingivitis, és necessari realitzar una neteja bucal professional per eliminar els bacteris que s’han acumulat. En aquest punt és molt important comprendre com s’han de raspallar les dents i genives per mantenir-les netes i que no torni a aparèixer la gingivitis.

Raspat i allisat. És la primera fase de tractament de les periodontitis. Consisteix a eliminar la placa bacteriana i el càlcul o tosca que hi ha a les arrels de les dents. De vegades aquest pas s’acompanya d’antibiòtics.

Cirurgia periodontal. En periodontitis més agressives cal recórrer a la cirurgia periodontal, l’única manera d’accedir a les borses periodontals més profundes i d’assegurar-ne la neteja. Aquesta fase de tractament pot anar acompanyada de tècniques de regeneració d’os perdut.

Manteniment. Aquesta etapa és clau per aconseguir el control de la periodontitis a llarg termini. L’estricta higiene diària a casa s’ha d’acompanyar durant aquesta fase de revisions regulars —cada 3 o 6 mesos, segons els casos—, en què es valorarà la situació particular del pacient.

Aquesta és l’única manera de detectar i tractar a temps possibles nous punts d’activitat de la malaltia.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari