Publicat el 27/05/2018

És una disciplina paramèdica i complementària que s’utilitza per satisfer diferents necessitats i millorar la qualitat de vida de les persones. L’ús terapèutic de la música ha estat reconegut i aplicat des de l’antiguitat en els rituals de cultures ancestrals.

La musicoteràpia és la utilització de la música o dels seus elements (so, ritme, melodia i harmonia) per part d’un musicoterapeuta qualificat, per tractar un pacient o grup en un procés destinat a facilitar i promoure comunicació, aprenentatge, mobilització, expressió, organització o altres objectius terapèutics rellevants, per tal d’assistir les necessitats físiques, psíquiques, socials i cognitives.

Cal diferenciar que un musicoterapeuta no és un professor de música, és a dir, no es tracta exclusivament d’una persona amb una àmplia educació musical, sinó que va molt més enllà. La musicoteràpia no és educació musical, ja que la música no és el fi , sinó que és un mitjà per produir canvis en l’individu.

La música facilita l’expressió emocional i verbal, evoca records i pensaments, té efectes catàrtics, serveix de canalitzador emocional, és un element unificador i integrador que aporta ordre i estructura, potencia les capacitats cognitives i evita els mecanismes de defensa propiciant un discurs lliure i sense filtres. Amb ella es pretén establir comunicació on no arriba la paraula, potenciar la comunicació entre el món intern i l’extern.

Una de les coses que s’ha de saber sobre aquesta disciplina és que la musicoteràpia no ‘cura’, però sí que millora la qualitat de vida de les persones. Algunes de les àrees on aquesta disciplina pot oferir aportacions terapèutiques són:

En l’aspecte cognitiu: augment de la capacitat d’aprenentatge, millora de l’orientació, augment de la capacitat d’atenció, concentració i estimulació de la comunicació i el llenguatge.

En l’aspecte físic: manteniment de la mobilitat de les articulacions i força de la musculatura, relaxació i disminució dels nivells d’ansietat.

En l’aspecte socioemocional: augment de les interaccions socials, millora de les habilitats socials i l’autoestima, prevé l’aïllament.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari