Publicat el 17/12/2017

Les neules, un dels dolços més típics de Nadal a Catalunya, no sempre han tingut la seva característica forma cilíndrica. Segons els estudiosos, a l´Edat Mitjana eren planes, ja que el seu origen es troba en les hòsties sense consagrar. Es menjaven de forma plana, amb pebre i sal, acompanyades amb un vi ranci. Però a partir del segle XVII la seva forma va canviar a cilíndrica. Es diu que la idea d’enrotllar una hòstia la va tenir una monja amb l’objectiu de facilitar la seva ingesta, ja que llavors mesuraven 15 cm. Posteriorment, monges i pastissers van anar perfeccionant la recepta. Amb el temps el seu consum va augmentar i es va popularitzar com a dolç tradicional, típic de la gastronomia catalana, convertint-se, al costat del torró i el massapà, en una de les nostres postres nadalenques més característiques.

El seu nom prové del llatí nebula, que significa boira, núvol o una cosa lleugera, com és la seva consistència.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari