Publicat el 02/09/2015

INTERPRETACIÓ 
Ben Whishaw, Pei-Pei Cheng, Andrew Leung, Peter Bowles, Naomi Christie
DIRECCIÓ: Hong Khaou
DURADA 91 min
GÈNERE Drama

Kai i Jung conversen en una petita habitació. Són l’un molt a prop de l’altre. Recollits en un mateix pla, creuen mirades fugaces, interactuen sense arribar a tocar-se. Pot palpar-se en l’aire cert distanciament. També certa proximitat. La seva conversa és banal però sentida, lleugera alhora que profunda. També hi ha espai per a les recriminacions i algunes confidències. Poques vegades una escena entre mare i fill ha projectat tanta intimitat. Poques vegades una seqüència tan curta ens ha situat tan a prop de dos personatges.

Lilting és un elogi a la intimitat, als petits moments de proximitat entre éssers estimats. I aquesta intimitat és a tot arreu. És a la relació que Jung manté amb el seu company de residència, un ancià britànic a qui abraça gairebé sense conèixer i escolta sense comprendre. És a la relació sentimental que Kai manté amb Richard, d’amagat de la seva mare per por que aquesta no aprovi la seva inclinació sexual. I és també en la relació entre Richard i Jung, sorgida gairebé per obligació quan Kai morí prematurament. Però la de Richard i Jung és una intimitat molt diferent.

Perquè Richard no deixa de ser el causant del distanciament entre Jung i Kai: primer per haver-se instal·lat al seu apartament (enviant-la a ella de rebot a una residència) i més tard per insistir a quedar-se amb les cendres del seu fill. Als ulls de Jung, Richard no és més que el lladre de la seva intimitat. En realitat tots dos es troben en la mateixa situació, sols que, per a Jung, Richard no fa més que trencar la privacitat del seu dol. Per això és commovedor veure com els dos personatges forgen entre ells una nova intimitat gràcies al fet de trobar, a través de les seves converses, una petita prolongació de dues relacions; diferents però amb trets comuns: totes dues van ser amb la mateixa persona, van estar plenes d’intimitat i van acabar prematurament.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

Deixa un comentari