Publicat el 13/06/2018

Tenim la sort que en els últims mesos i anys els ajuntaments de pobles i ciutats estan construint i adaptant cada vegada més espais per a gossos. Són els que comunament coneixem com a pipicans i correcans.

La idea de tenir en un entorn urbà espais en què els gossos poden estar solts —encara que en alguns d’ells la normativa no ho permet, normalment es fa— i socialitzar, olorar i moure’s lliurement, és positiva. Sempre serà millor anar a fer una passejada a la muntanya o a la platja (quan es pugui anar amb gossos, o a aquelles específicament habilitades per a aquest fi), però si no es pot, els espais per a gossos són una opció, a priori, vàlida.

Però perquè aquests espais siguin una experiència positiva per als nostres gossos, i realment aportin alguna cosa bona a la seva vida diària, hem de ser nosaltres, els humans, els qui ens n’encarreguem. I no vull dir només que siguem cívics i recollim les caques. Vull dir que hem de vetllar perquè els nostres gossos puguin ensumar, córrer i socialitzar dins el pipicà:

Olorar: un gos necessita olorar. És part de la seva naturalesa. Per a ell, ensumar un pipi o una caca és com per a nosaltres mirar un aparador, veure la TV o presentar-nos a algú desconegut. Donem-los la llibertat per a això.

Córrer: l’activitat física és necessària i positiva. Però amb mesura. Un gos que es posa a jugar amb un altre gos i pot estar corrent durant 30 minuts seguits possiblement tingui un problema de manca d’autocontrol i / o ansietat.

Socialitzar: els gossos són animals socials, i com a tals es beneficien de les interaccions amb altres gossos. Nosaltres els humans hem de ser capaços de llegir la comunicació canina i entendre què està passant en aquestes interaccions. Hem de saber quan intervenir perquè un gos està atabalant un altre amb una mena de joc (que moltes vegades no és tal), o quan deixar-los comunicar-se i regular-se entre ells: un gos que gruny s’està comunicant, i només per grunyir no és un gos agressiu. Tot depèn del context, la situació i les personalitats dels gossos. I tot això ens ho podem perdre quan nosaltres els humans ens posem a mirar el mòbil o a parlar amb els altres humans. Des del nostre punt de vista, com a educadors canins, si anem al pipicà ha de ser perquè els nostres gossos es socialitzin adequadament, i no per socialitzar nosaltres, encara que en alguns casos les dues coses siguin possibles.
Per tot això sempre recomanem als nostres clients valorar quins gossos hi ha dins el pipicà i quin efecte tindran en el nostre gos. Si vaig a entrar-hi i veig que hi ha gossos invasius que poden fer sentir incòmode el meu gos, no hi entraré. Si veig que hi ha un gos centrat a jugar amb la pilota sense fer cas a altres gossos o estímuls de l’entorn, no hi entraré. Si hi veig gossos estables, tranquils o juganers amb mesura i que es comuniquen bé des del punt de vista caní, sí que hi entraré.

 

Carlos Millara,
Educador caní de CANMIGOS

Deixa un comentari