Publicat el 16/10/2018

Koncepto Milenya, o simplement Milenya, és un vehicle ultralleuger d’enlairament i aterratge vertical (VTOL) desenvolupat per l’enginyer filipí Kyxz Mendiola com un mitjà per fer front al trànsit rodat pesant de Manila. Aquest ‘cotxe volador’ va fer el seu vol inaugural públic a la província filipina de Batangas a finals del passat mes de setembre i, després que el seu vídeo es fes viral, la companyia australiana Star8 va oferir-se com a sòcia de Mendiola per fabricar-lo per a la seva producció en massa. El seu president, Jacob Maimon, va dir que volia produir-lo en sèrie i vendre’l a Austràlia, Europa i Hong Kong.

El Milenya va ser desenvolupat a principis de 2010 per Mendiola, entusiasta dels drons que va invertir els seus propis diners per finançar el seu projecte durant els primers anys. Més endavant, amics i parents també hi van contribuir.

«Es van burlar de mi, m’havien dit que seria una decepció…», va escriure Mendiola a les seves xarxes socials. L’enginyer, que ha descrit el seu vehicle com un «cotxe esportiu volador», vol que en cinc anys es fabriqui en sèrie.

El Koncepto Milenya està format per una armadura de metall coberta d’una capa de fibra de carboni i porta sis bateries d’ió de liti. Pot transportar una càrrega útil de 80 a 100 quilos i volar a entre 50 i 60 quilòmetres per hora. Les proves que s’han realitzat han estat a una altura de 6,1 a 7,6 metres durant un quart d’hora. El Milenya funciona gràcies als seus 16 motors rotatius, dissenyats de manera que el vehicle pot volar amb seguretat fins i tot amb la fallada d’un o dos motors
El vehicle és controlable pel seu únic passatger a través d’un controlador de freqüència de ràdio portàtil; l’altitud es controla a través d’un botó mentre es maniobra mitjançant una palanca de direcció. La idea de l’enginyer és desenvolupar una espècie d’avió biplaça que pugui portar fins a 200 quilos. En països com Alemanya, Nova Zelanda, EUA, Eslovàquia o Emirats Àrabs Units es realitzen experiments amb vehicles voladors. El que més repercussió ha tingut és el d’UberAir, projecte de taxis voladors que tindran Dallas i Los Angeles com a seus experimentals, però que ja té el punt de mira al Japó, l’Índia, Austràlia, Brasil o França.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari