Publicat el 22/04/2015

INTERPRETACIÓ 
Valeria Bruni Tedeschi, Fabrizio Bentivoglio, Valeria Golino, Fabrizio Gifuni, Luigi Lo Cascio
DIRECCIÓ Paolo Virzi
DURADA 109 min
GÈNERE Drama / Família

El capital humano, com la majoria dels últims èxits del cinema italià, és una pel·lícula que pretén radiografiar un determinat sector social, però que també s’interessa per la forma. L’exemple més evident és que Paolo Virzi presenta un relat episòdic fent ús del «recurs Rashomon»: exposa diversos punts de vista d’una mateixa història, en la qual els fets varien en funció de qui l’explica.

Però així com en els casos de Gomorra o La gran bellesa el fons tenia un pes incontestable, a El capital humano Paolo Virzi infla l’embolcall de manera necessària. Un petit llast que no impedeix que gaudim de determinats encerts amb els que sí que compta la pel·lícula, com les brillants interpretacions de Valeria Bruni i Fabrizio Bentivoglio. Però la sobrecàrrega de pretensions del director fa que la seva credibilitat camini per la corda fluixa. Tampoc es tracta d’un fracàs absolut: tot i ser un treball de pretensions evidents, el visionat es fa relativament lleuger. És a dir, si bé la serietat del relat es veu afectada per un format una mica capritxós, també aconsegueix despertar una certa curiositat (no m’atreveixo a dir interès) pel desenllaç dels fets.

El problema és que el director intenta recordar-nos massa sovint la seva intenció: parlar amb propietat de temes que són d’alguna manera transcendents. I el cas és que aquest objectiu queda pendent. Especialment si es té en compte la classe de desenllaç que planteja, que converteix la pel·lícula en una mena de judici entre bons i dolents. Tota una sèrie de pretensions que no es corresponen amb les formes. D’aquí que determinades concessions que podrien funcionar en un tipus de pel·lícula resultin molestes en la que ens ocupa (penso en la seqüència de la trobada entre els dos personatges citats, en el que serà la resolució del tercer relat). De manera que, un cop transcorreguts els 109 minuts del metratge (fàcilment digeribles, també cal dir-ho), és probable que tot el que es visqui romangui en aquest lapse temporal.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala
www.cinemaldito.com

Deixa un comentari