Publicat el 20/06/2018

Quan dues motos es troben a la carretera els seus pilots fan un gest en forma de V amb els dits índex i cor de la mà esquerra per saludar-se. Es tracta d’un signe que utilitzen tots els motoristes arreu del món, i que transmet camaraderia, reconeixement i cordialitat. Però, quin és l’origen d’aquesta salutació?

Pel que sembla, el promotor va ser un pilot anglès dels anys setanta, Barry Sheene, que el va popularitzar ja que sempre celebrava així les seves victòries. Sheene va ser bicampió del món de 500cc. i la V era el seu segell personal, el gest que feia al públic i a les càmeres cada vegada que guanyava una carrera.

La fama del pilot va contribuir a difondre aquesta salutació, tot i que el gest ja s’utilitzava molts anys abans. De fet, el primer ús del símbol de la V del que es té constància es remunta al segle XV, durant la Guerra dels Cent Anys entre francesos i anglesos. Es diu que quan els francesos capturaven un soldat anglès li tallaven els dits índex i cor per evitar que, en cas que tornés a lluitar, no pogués sostenir ni l’arc ni l’espasa. És per això que, abans de cada combat, els soldats anglesos mostraven els dos dits als seus enemics per tal de provocar-los.

Molts segles després, ja al segle XX, durant la Segona Guerra Mundial els anglesos van tornar a utilitzar el senyal de la V. Aquesta vegada el feien servir com a salutació entre els missatgers en moto de l’exèrcit de la Gran Bretanya. D’aquesta manera es donaven ànims per tirar endavant enmig d’un món devastat per les bombes.

Pujar la moral i transmetre coratge va ser també el motiu pel qual el Primer Ministre britànic d’aquella època, Winston Churchill, va adoptar el gest de la V que feia servir com a símbol de Victoria. El que pretenia amb això era donar ànims als seus compatriotes que patien els efectes dels bombardeigs alemanys.

Finalment, ja en temps de pau, el gest de la V va consolidar-se com un signe de confiança i cordialitat, una salutació de caràcter universal entre els que comparteixen una mateixa passió per la carretera.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari