Publicat el 14/06/2018

Per solucionar els principals problemes de l’actual societat —l’exclusió social, l’atur i la precarietat—, cal sobretot fer una crida a la matèria gris de la joventut més il·lustrada i socialment més compromesa. Els seus coneixements tecnològics avançats són necessaris per endegar una nova societat que els permeti tenir un futur esperançador, molt diferent de l’actual, que els condemna a malviure, i superar així aquests problemes provocats per un sistema capitalista obsolet.

Cal per a això iniciar un procés de desintoxicació en el jovent, als quals se’ls ha fet creure el dubtós missatge que si estudien una carrera trobaran feina en un sistema competitiu, només a l’abast dels més preparats i agressius; feina que durarà fins que competidors més agressius els la robin, acceptant, si es dona el cas, salaris més baixos; feina que, als emprenedors, els durarà fins que nous emprenedors més competitius, en un món globalitzat, els expulsin del mercat.

Diuen que no hi ha ningú més cec que qui no hi vol veure, que el treball s’ha convertit en un bé escàs. Un treball que l’emigració està demostrant que massa sovint es redueix a anar a netejar lavabos a l’estranger. La recuperació del pensament crític i creatiu a càrrec de joves socialment compromesos els permet tenir la gran oportunitat històrica de canviar el món. Només cal que s’ho proposin i s’organitzin per aconseguir-ho. És l’hora d’acceptar la vida com un joc creatiu, en el qual el més important és participar, combinant els valors personals amb els comunitaris.

 

Josep Aracil i Xarrié
(President d’Eurosènior)
joarxa@gmail.com

Deixa un comentari