Publicat el 26/05/2017

Estudis recents en psicologia animal demostren que els gossos s’assemblen moltíssim als humans i tenen sentiments increïblement complexos. Tot i així, hi ha una sèrie de coses que no hem de fer amb ells, encara que pensem que els agrada:

  • Posar un pal enlaire perquè salti. Els gossos interpreten aquest joc com una prova del nostre afecte; per tant, si no aconsegueixen arribar-hi es frustren i pensen que seran canviats per un altre gos amb més potència de salt. A banda d’això, també pot suposar una agressió física. «Saltar en vertical pot causar lesions en el gos, perquè carrega tot el seu pes només en les potes posteriors, una i altra vegada, cada cop que cau», diu l’ensinistrador caní Ricardo Antón, autor del blog de gran èxit Educando a mi perro.
  • Premiar massa. Els educadors adverteixen del risc de premiar en excés els nostres gossos, ja que «poden tornar-se egoistes i deixar de fer alguna cosa que abans realitzaven per si mateixos, senzillament perquè no hi ha premi. I quan no n’hi ha, perquè no sempre en pot haver-hi, això a la llarga els crea frustració i ansietat».
  • Acariciar-lo quan té por. El que més alleuja a un gos quan passa una situació de tensió és que se li deixi passar sol el seu moment de pànic. «Si hi ha una tempesta o petards, abraçar o acariciar el teu gos no li treu la por, sinó que la reforça», diuen en l’agència d’educadors canins Voran. «Els fa la impressió que realment està passant alguna cosa terrible, que hi ha motius per preocupar-se, perquè el seu amo s’ha posat a acaronar-los. El millor és aparentar normalitat. Això és el que més els pot relaxar. I si el gos es fica sota el llit una estona, que ho faci. Però que passi el seu procés sol. Així ho gestionarà amb la mínima ansietat».
  • Abraçar. Quan abracem el nostre gos li estem traient el seu espai i això no li agrada. Per això tiba els músculs i es queda rígid, en la mateixa postura. Ho fa perquè ens estima i està disposat a aguantar el que sigui.
  • Tirar-li la pilota… moltes vegades. L’ensinistrador caní Ricardo Antón diu: «El joc de tirar una pilota (o qualsevol cosa) té un costat fosc: es diu obsessió. El teu gos es pot arribar a obsessionar de tal manera que no pari de bordar, se li generin taquicàrdies i, en definitiva, se li restin anys de vida». La clau està a controlar els temps per evitar que el gos caigui en un moment d’ansietat; decidir quan es deixa de llançar l’objecte, o no fer-ho mai si el gos borda perquè ho facis.

 

Font: elpais.com
Redacció La Clau

Deixa un comentari