Publicat el 10/05/2018

La primera pregunta que ens hem de fer és quina és la millor opció per a l’avi, i per això hem de decidir si posem una cuidadora a casa o si volem que vagi a un centre de dia o bé a una residència per a gent gran per internament definitiu.

Jo sóc dels que promouen els serveis fora de casa més que la figura del cuidador, ja que considero que els resultats que es poden obtenir són més ràpids i de més qualitat pel que fa a l’assistència a la persona, llevat que hi hagi una necessitat específica en el seu tractament que hagi estat prescrita per un metge.

La solució passa per saber detectar correctament les necessitats de la persona i el seu entorn familiar.

Si ens decidim per un centre de dia, opció molt recomanada, serà com tornar al col·legi, i els beneficis poden arribar molt ràpid gràcies a la rutina diària de les activitats que s’hi fan, ja siguin de cognició (tallers de memòria, manualitats, musicoteràpia…) o bé funcionals (gimnàstica, exercicis amb fisioterapeuta o de psicomotricitat).

Aquesta solució és idònia quan existeix un deteriorament tipus cognitiu com la malaltia d’Alzheimer, o físic com l’atrofia muscular, i volem mantenir l’estructura familiar conciliant la vida i les nostres responsabilitats amb la persona que va al centre.

En ser aquest un servei complementari a la residencia, òbviament ens permet observar el dia a dia de l’avi en aquell entorn i facilita l’entrada definitiva quan no hi hagi mes remei.

Altra cosa és com decidir el centre més adequat, ja que existeixen diverses titularitats i modalitats.

La meva experiència recomana ‘guiar-nos’ pel que percebem en la visita per conèixer el centre i valorar després els seus serveis, com per exemple: si tenen o no centre de dia i de quins tipus de places disposen.
La diferencia rau en si són places privades, que només poden optar a les ajudes de la Llei de la Dependència, o si també tenen places públiques, gestionades directament per l’ICASS amb importants subvencions econòmiques, per poder beneficiar-nos-en. És molt important preguntar sempre sobre aquesta qüestió per conèixer totes les vies i no tenir sorpreses.

La decisió sempre és difícil de prendre, però és una situació nova que cal acceptar, tot valorant les necessitats concretes dels nostres avis per triar la solució més adequada.

Jordi Pageo Puig
Direcció adjunt
Residència – Centre de dia
BELLAIRE (Cabrils)

Deixa un comentari