Publicat el 08/04/2018

L’empresa índia Bakeys vol posar en marxa la primera línia de coberteria comestible del món fets de tres farines: arròs, blat i sorgo. Actualment venen 1,5 milions de culleres anuals a l’Índia, però l’interès de diversos països els ha empès a impulsar una campanya de crowdfunding que té ja 9.293 patrocinadors.

Bakeys va establir-se el 2010 a Hyderabad, Andhra Pradesh, per oferir una alternativa als coberts d’un sol ús de plàstic i als escuradents d’un sol ús de bambú. Després d’uns anys d’investigació han desenvolupat el disseny del producte, l’han utilitzat i l’han millorat perquè l’usuari se senti còmode en tots els aspectes.

Segons expliquen, estan entusiasmats amb això i hi han invertit moltes hores de recerca per arribar a mercats més amplis. A l’igual de les culleres, volen que aquests coberts siguin una alternativa saludable, nutritiva i ecològica als de plàstic d’un sol ús. Per això utilitzen farines de sorgo barrejades amb arròs i blat sense cap producte químic ni conservants, greixos, plastificants, emulsionants, colorants artificials o productes lactis. De fet no utilitzen res que no sigui un producte vegetal (excepte sal, que hi afegeixen per donar gust).

Les culleres de Bakeys, naturals, biodegradables, vegetarianes i veganes, ja funcionen a petita escala i s’estan expandint lentament.

Aquest primer producte, la cullera comestible, combina molt bé amb gelats, iogurts i una gran varietat de sopes. La cullera en si no es degrada dins dels líquids a causa de la presència d’una gran quantitat de sorgo, un ric cultiu fort, abundant i que requereix molt poca energia per al seu cultiu. En comparació amb la canya de sucre i el blat de moro, que són els principals cultius utilitzats actualment per als productes biodegradables, el sorgo necessita menys aigua i nutrients.

Però, com hem dit, els objectius de Bakeys van més enllà de les culleres comestibles. Actualment tenen motlles per produir escuradents, culleres de postres i forquilles. El seu pla és crear una nova línia de tasses, plats i molts més articles de taula tradicionals per tal de poder expandir-se arreu del món.

Els coberts comestibles podrien fer-se també sense gluten i amb molts altres grans que són fàcilment disponibles en altres països. Es tractaria, doncs, d’un producte nutritiu que es desintegraria en menys de deu dies en condicions ambientals normals. A més, es comercialitzaria en diferents sabors: pur, dolç i amb gustos com el gingebre, l’api o la pastanaga.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari