Publicat el 31/03/2018

Nombrosos estudis demostren que la temperatura ambiental pot incrementar el risc de patir un accident cardiovascular. En èpoques de fred, patologies com la cardiopatia isquèmica, l’angina de pit i l’infart agut de miocardi són més freqüents, ja que el fred és un vasoconstrictor, de manera que les artèries es tanquen i és més fàcil que es produeixi un infart.

Però, a més, algunes patologies cardiovasculars poden empitjorar com a conseqüència d’un canvi climatològic dràstic. El descens brusc de les temperatures pot arribar a influir en l’activitat corporal modificant el to simpàtic, la viscositat sanguínia, la tensió arterial i la freqüència cardíaca.

Els investigadors alerten que, a més de tenir en compte els factors de risc actuals on s’observa els individus i el seu estil de vida, també caldria plantejar un enfocament més específic sobre els factors de risc ambiental. L’escalfament global està donant climes extrems que provoquen onades de calor intensa seguides de pics de fred, i els investigadors estan començant a preocupar-se. I és que tot i que el nostre organisme disposa de sistemes d’adaptació capaços de respondre als canvis de temperatura, aquestes fluctuacions tan ràpides i extremes podrien causar un estrès superior a la funcionalitat d’aquests mecanismes adaptatius.

Segons investigacions recents, el risc d’infart cardíac augmenta un 5% per cada fluctuació de cinc graus de temperatura. Aquest risc es manifesta sobretot en un clima més càlid. Així, doncs, en un dia d’estiu, amb una variació de temperatura de 35-40 graus, els infarts podrien augmentar a gairebé el doble en comparació als dies sense fluctuacions.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari