Publicat el 13/12/2017

L’arribada del Nadal és motiu de celebració a gran part del món i es festeja amb dinars familiars on es comparteixen plats típics del país. Un dels grans protagonistes del dinar o sopar nadalenc és el gall dindi, i gairebé totes les cultures tenen un dolç tradicional que tanca els àpats. Aquests són alguns dels països que celebren el Nadal amb menges tradicionals i típiques d’aquestes festes:

FRANÇA
A les taules franceses mai no falta un bon foie-gras d’ànec o d’oca d’entrant, que sol anar acompanyat d’ostres i marisc i taules de formatges. En algunes regions és tradició menjar el boudin blanc, una salsitxa blanca cuinada, però el més habitual és l’ànec, el gall dindi o el faisà.
Quant a les postres, és típica de Nadal la bûche de Nöel, un pastís de xocolata amb forma de tronc, mentre que per Reis es consumeix la galette des rois, un pastís farcit d’ametlles que, com els nostres tortells, amaga una sorpresa.

ITÀLIA
A Itàlia els àpats nadalencs són diferents segons la regió, però en general a cap taula italiana sol faltar l’antipasto, un aperitiu fred, ni la pasta de nyoquis, una de les receptes tradicionals italianes més famoses.
Al nord es mengen aus de corral, sovint farcides, però també rostides o bullides i condimentades amb salses. A Gènova són tradicionals els tortellini in brodo (amb brou). També és costum prendre capó i un plat que es diu cappon magro, que en realitat és un guisat de verdures i peix.
Pel que fa a les postres, són molt variades: panettone, pandoro o panforte.

ANGLATERRA
Per Nadal, els anglesos solen menjar com a plats principals oca o gall dindi al forn. Totes dues receptes s’elaboren amb un farciment de nous trossejades, carn de vaca, bacó i mantega de porc. Acostumen a acompanyar-les amb patates i pomes.
Per postres no pot faltar el típic Christmas pudding, un pastís tou i humit que amaga una figureta al seu interior que donarà sort a qui la trobi.

IRLANDA
La nit de Nadal sol fer-se un gran sopar on no pot faltar el gall dindi amb un farciment secret que cada família fa a la seva manera. S’acompanya de pernil rostit, col llombarda, salsa de nabius, patates rostides i cols de Brussel·les.
Quan a les postres, és molt típic un púding de fruita seca macerat en Guinness i que es pot servir banyat en brandi o nata fresca. També són típics els mince pies, uns pastissets de pasta de full farcits de fruita confitada.

SUÈCIA
El dinar de Nadal a les llars sueques és molt complet. Les taules ofereixen el julbord, un bufet amb una gran varietat de peix i carn fresca, on destaca el julskinka o pernil nadalenc i el lutfisk, una recepta elaborada amb un peix similar al bacallà. També s’hi troben mandonguilles de carn, coliflor i patates caramel·litzades.
Les postres típiques són el risgrynsgrot, un flam d’arròs a l’interior del qual afegeixen una ametlla, i sobretot les clàssiques galetes de gingebre i canyella.

MÈXIC
Durant la nit de Nadal, les llars mexicanes serveixen l’anomenada ‘amanida de nit de Nadal’, elaborada amb poma, nou i api amb crema. Després ve el gall dindi, que anomenen guajolote, els romeritos (un guisat) i el bacallà. Al centre del país es mengen les enchiladas, que es cuinen amb gall dindi farcit.
Les postres més tradicionals són els bunyols de canyella i dolç de llet.

FILIPINES
El més tradicional del sopar de Nadal és el nilagang, una sopa tradicional de vedella o pollastre que és gairebé un estofat. L’endemà, és costum fer un dinar de dotze plats que té com a ingredients principals el porc rostit i el pernil.
Les postres típiques són el kalamay, fet d’arròs i llet de coco, el kalamay ube, de moniato cuit amb llet de coco, i el bibingka, d’arròs glutinós cuit en vainilla.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari