Publicat el 17/03/2018

El Dragó comú és un rèptil petit que pot arribar als 15 cm de longitud, la meitat dels quals corresponen a la cua. Té el cap i el cos molt aplanats, la qual cosa li permet posar-se a escletxes molt estretes. Els dits de les potes s’eixamplen cap a la punta, i per sota hi tenen unes làmines adhesives que li permeten agafar-se a les parets i caminar cap per avall; només té ungles en el tercer i quart dit.

És un animal amb una vida molt lligada a la temperatura ambient, per tant es podran veure en dies suaus de l’hivern i poden desaparèixer en dies frescos d’estiu. Els seu medi natural són els llocs rocosos. Per caçar i passar desapercebut davant els depredadors utilitza el mimetisme amb l’entorn, i a més pot romandre immòbil llargues estones. Li agrada estar-se quiet prop d’un focus de llum, on captura fàcilment les seves preses. És fàcil veure’l durant les nits d’estiu prop dels fanals caçant insectes.

Si es veu amenaçat es pot desprendre de la cua voluntàriament; aquesta es queda serpentejant mentre l’animal fuig cap a lloc segur. Llavors se li’n regenerarà una altra, però sense escates. Menja els insectes que s’aturen a la zona on es mou.

Abans es pensava que entrava a les cases per menjar-se la roba, quan en realitat el que menja són les arnes (insectes nocturns). Per tant, el dragó és un animal beneficiós que s’ha de protegir. La femella pon 1-2 ous en cada posta; en pot fer dues o tres per any, i al cap de quatre mesos neixen els petits dragonets, d’uns 40 mm, que s’hauran d’espavilar tot sols.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari