Publicat el 07/04/2014

AMBIENTAL, Fira de la Sostenibilitat de Cabrils, organitzada per l’Ajuntament cabrilenc i Green Barcelona, ha clausurat la seva primera edició amb el compromís d’assentar les bases per a futures edicions. Durant dos dies, AMBIENTAL ha reunit una vintena d’expositors i ha presentat un variat conjunt d’activitats pensades per a tota la família: eines, solucions i jocs sostenibles relacionats amb l’estalvi energètic, la producció i consum d’aliments sostenibles, les iniciatives locals i la cura del medi ambient des de l’entorn més proper.
L’alcaldessa de Cabrils, Lina Morales, ha fet un balanç positiu, conscient que els principis costen, però convençuda que els petits gestos individuals i col·lectius juguen un paper de gran rellevància.
“Amb aquesta primera edició d’AMBIENTAL hem creat un precedent. Es tracta d’una fira pionera al Maresme amb la qual ens comprometem a continuar editant-la any rere any fins convertir-la en un punt de referència mediambiental de tota la comarca”.
Morales ha insistit en què “la promoció de la sostenibilitat a tots els nivells és cabdal i el nostre paper com a equip de Govern municipal ha de ser el de continuar potenciant Cabrils com un poble de qualitat, sostenible i preservador del planeta”.


Una vila que aposta per la Restauració i l’Alimentació Sostenible
Com a vila gastronòmica de referència que és, la jornada d’aquest cap de setmana ha estat marcada per la Taula Rodona “Restauració sostenible. Slow Food i Km0”, una xerrada que ha reunit ponents vinculats amb la restauració però de diferents àmbits, com el Sr. Pep Riera, pagès del Maresme vinculat amb el moviment ecologista; l’Àvia Remei, cuinera i divulgadora de la cuina tradicional catalana; Nani Moré, cuinera i directora de l´Associació Menjadors Ecològics; Isaac Gómez, xef i propietari del restaurant Capicua, Enric Cendra, enginyer agrònom, Miguel Doñate, investigador d’antropologia social i cultural de Green Barcelona, i Toni Abril, xef i propietari del restaurant Xeflis de Cabrils, com a moderador.
Durant la conferència s’han qüestionat molts elements de l’actual model alimentari, com la importació innecessària de fruites i verdures d’altres punts de l’Estat. “A Catalunya importem d’Andalusia la mateixa quantitat de tomàquet que produïm. Avui dia és més negoci marejar els aliments que no pas vendre els de proximitat”, ha lamentat Nani Moré. Els experts també han llençat missatges de conscienciació tant als restauradors com als ciutadans vers la compra sostenible i ecològica, és a dir, de productes frescos i de temporada, no només per motius d’alimentació saludable, sinó per evitar embolcalls, i el tipus de cuina (minimitzar l’ús de les fregidores, que impliquen un elevat consum d’oli i d’energia, i potenciar la cuina amb forn). També s’ha criticat l’etiquetatge indiscriminat de productes com a ecològics i la burocràcia i el desconeixement que envolta els món de les certificacions. També han destacat la necessitat que els restaurants millorin la gestió dels residus (actualment un terç del menjar acaba a les escombraries) així com la seva oferta de cartes, promovent cartes amb plats de productes 10% estacionaris.

Deixa un comentari

GERMANS HOMS 10-18-2
Bosc Màgic dels Tions al Rukimon
Servei de neteja Pere i Angel