Publicat el 17/02/2014

Amb motiu de la commemoració del Tricentenari, el proper 23 de febrer la platja d´Arenys de Mar serà escenari de la recreació història del desembarcament que es va produir fa tres-cents anys de tropes austriacistes que van sortir per mar forçant el setge de Barcelona. En concret es tracta d´una acció militar que s´havia planificat per atacar per sorpresa la ciutat de Mataró, però arran de diverses informacions dels serveis d´espionatge es va avortar aquesta acció i les tropes van desembarcar entre Arenys de Mar i Canet per atacar Sant Pol de Mar. El regiment de fusellers de muntanya era dirigit pel coronel Ermengol Amill, que el 31 de gener de 1714 informava des de Sant Pol que havia rendit la guarnició borbònica. A partir d´aquest fet van començar quinze dies d´enfrontaments entre les tropes d´ambdós bàndols que tindrien un punt àlgid amb l´atac i la destrucció de Sant Pol per part de les forces borbòniques.
Aquest episodi de la Guerra de Successió es reviurà el diumenge 23 de febrer davant mateix de la desembocadura de la Riera amb l´arribada de set embarcacions de vela llatina (entre elles el Sant Ramon i el Sant Pau, amb base als ports de Mataró i Arenys) i també amb una vintena de fusellers dels Miquelets de Catalunya.
La crònica d´Ermengol Amill diu que van ser rebuts sense massa eufòria pels vilatans. Tres-cents anys després volem vindicar aquells moments i que els arenyencs “d´Amunt i de Vall” s´aboquin a donar la benvinguda a les tropes. Això serà a partir de les 11 del matí, a la mateixa platja, on hi haurà diverses activitats a partir del desembarcament, el muntatge del campament i activitats diverses per totes les edats.  La matinal acabarà amb una desfilada cap a la Riera i el comiat dels miquelets cap a Sant Pol.
Tothom qui vulgui pot participar-hi vestint-sed’època (segle XVIII). Hi haurà tallers infantils.
L´acte està organitzat per l´Ajuntament d´Arenys de Mar i Arenys.org

Deixa un comentari